Tvådelad bild. Vänster: Person i bibliotek. Höger: Person i en korridor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kan tycka att det är en onödig provokation, men...” – hör statsvetaren Göran Sundström om landshövdingens roll och hans tankar om valet av landshövding. Foto: SVT

Statsvetaren om valet av nya landshövdingen: ”Onödig provokation”

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet om den nya landshövdingen i Gävleborg, Carina Ståhl Herrstedt (SD), har många starka reaktioner väckts. Politiker i länet har också uppmanat Ståhl Herrstedt att inte tillträda som landshövding. Men vad får hon för roll egentligen?

Under förra veckan presenterades Gävleborgs nya landshövding, riksdagsledamoten Carina Ståhl Herrstedt (SD). Beslutet har mötts av en hel del kritik.

Carina Ståhl Herrstedt har tidigare dömts för förtal två gånger samt skämtat om minoritetsgrupper som judar och svarta. I ett upprop på länets debattsidor har miljöpartister, vänsterpartister och Gävle Pride uppmanat Ståhl Herrstedt att inte tillträda som landshövding. Många människor har visat sitt missnöje på sociala medier.

– Förhoppningen är att hon väljer själv att inte tillträda eller att regeringen väljer att utse någon annan. Hon har inte tagit avstånd från tidigare uttalanden och det är viktigt med förtroende i den här typen av uppdrag, säger Joann Ling, distriktsordförande för Miljöpartiet i Gävleborg.

Statsvetaren om landshövdingens roll

Spelar det någon roll vem som väljs som landshövding? Spelar Ståhl Herrstedts bakgrund någon roll?

– Ja, det spelar en roll. Legitimiteten är svag från början och det finns en oro bland kommunerna och länsstyrelsen för hur hon kommer agera. Det kan i och för sig leda till att hon kommer vara extra försiktig, säger Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

SVT har under flera dagar sökt Carina Ståhl Herrstedt. Hon har inte velat ställa upp på en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.