Anders Andersson är räddningsledare vid insatsen på soptippsbranden. Foto: Anders Sundin/ SVT

Storbrand på soptippen i Forsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner för fullt i soptippen i Forsbacka utanför Gävle. En pump har kommit på plats vilket gör att brandmännen hoppas på att kunna få branden under kontroll.

Brandmännen har arbetat med branden sedan 21.30. Under de första timmarna hade brandmännen det kämpigt och hade svårt att få branden under kontroll, då det var svårt att få tillräckligt mycket vatten till släckningsarbetet.

– Det är ett 150 meter stort område där det brinner överallt. Materialet är väldigt brännbart, det är madrasser och avfall. Och det är svårt att släcka, säger Jens Walldorf, inre befäl vid Gästrike Räddningstjänst, strax efter midnatt.

Allmänheten har informerats

Tre brandstationer har skickat resurser till platsen. Det rör sig om tio bilar och 20–25 brandmän.

– Vi har fått dit en pump från Gävle hamn som gör att vi kan pumpa upp mer vatten från en närliggande lakvattensjö. Så nu är förhoppningen att vi ska kunna pumpa upp mer vatten och få det under kontroll, säger Walldorf vid 03-tiden.

Ett informationsmeddelande har gått ut till närboende, som uppmanas att stänga dörrar, fönster och ventilation om de känner brandrök eller -lukt.

– Vi har lite tur att vinden är i nordlig riktning, och senare under dagen åt nordost, för åt det hållet ligger det inga samhällen, säger han och tillägger att boende i närheten ändå kan komma att känna av röken.

Öppna lågor och rökmoln

Hur branden startade är oklart. På samma avfallsanläggning brann det för bara några dagar sedan.

– Det var någon typ av fragmenteringsanläggning där det började, men det är osäkra uppgifter. Sånt här kan själv-ta sig också, om det blir värmeutveckling i högarna, säger han.

Hur ser det ut?

– Det är öppna lågor och stora rökmoln. Så det ser väldigt dramatiskt ut, vi kommer inte att vara klara än på många timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.