Ingen brandman kommer enligt förslaget att sägas upp, utan tanken är att minska arbetsgrupperna inom styrkan. Det innebär att när larmet går åker två brandmän och ett befäl istället för tre brandmän och ett befäl som det är i dag.
Brandmannen: ”Tappar lusten”
På deltidsbrandstationen i Alfta finns det 16 brandmän. En av dem är Susanne Rosenqvist, som ser kritiskt på förslaget:
– Jag hoppas att det får förbli som det är. Vi har haft svårt med bemanningen i våra grupper hittills men nu har vi fått fulla grupper och att dra ner på en gubbe blir inte alls bra, säger hon och tillägger:
– Det gör även att de som börjat här tappar lusten. Det känns inte som att de vill ha kvar oss som station men alla deltidsstyrkor behövs ju för befolkningen.
Avser att förbättra arbetssituationen
Mats Åberg är chef på kommunalförbundet Hälsingland som kommit med förslaget. Han säger att brandmännens arbetsmiljö kommer att förbättras och att samarbetet mellan brandstationerna i Hälsingland och Dalarna är starkt nog att hantera omstruktureringen utan att äventyra medborgarnas säkerhet.
– Vi kommer ha dialog med medarbetarna och med de fackliga organisationerna så att det inte blir den typen av försämring som man kanske har som farhåga utan att det blir den förbättring som vi avser.
Beslut kommer i höst
Förbundet är klara med att det här är inriktningen de tar. Efter sommaruppehållet startar en dialogprocess som kommer vara under hösten och därefter är det upp till politikerna i medlemskommunerna Bollnäs, Söderhamn och Ovanåker att ta beslut.
Inget datum är satt för det ännu men arbetet planeras vara klart innan årsskiftet.
Här är förändringarna som föreslås
• Ha två olika styrkeuppbyggnader på samtliga brandstationer i området, 1+4 samt 1+2 (1 befäl och fyra eller två brandmän).
• Tillsätta fyra nya personer. En driftledare, en som arbetar med service, utbildning och underhåll samt två inspektörer till förebyggandeavdelningen.
• Fri inryckning, alltså att brandmän på ledig tid kan åka ut på larm, tas bort.
• Omflyttning av fordon, förstärkning av utbildning och material.
Källa: Kommunalförbundet Hälsingland.