– Intresset har ökat för varje år, säger Mikael Norman, ordförande på jägareförbundet för Färila – Kårböles jaktvårdskrets, som själv kommer att delta i björnjakten med sitt jaktlag imorgon.
Det är Länsstyrelsen som bestämmer antalet björnar som får fällas i licensjakten. Länsstyrelsen fattar det beslutet baserat på förvaltningsmålet för björn. Och förvalningsmålet bestäms i sin tur av Viltvårdsdelegationen. Förutom länsstyrelsen består delegationen av företrädare för olika intressen som berörs av rovdjur: friluftsintresset, naturvårdsintresset, jakt- och viltvårdsintresset, skogsnäringen samt jord- och fäbodbruket.
Anledningen till att man vid årets björnjakt får fälla fler björnar än i fjol, är att förvaltningsnivån för björn sänkts från 360 till 300. I dagsläget beräknas antalet björnar i Gävleborg vara runt 400. När länsstyrelsen bestämmer antalet björnar som får fällas, tas även andra faktorer in, som dödligheten på grund av trafikolyckor och skyddsjakt.
Ökat antal björnincidenter i skogsbruket
I Viltförvaltningsdelegationens protokoll kan man läsa motiveringen bakom den sänkta förvaltningsnivån för björn. En faktor som lyfts är arbetsmiljöfrågan för skogsbrukets personal:
”Över tid kan konstateras ett tydligt ökat antal incidenter med björnmöten som till viss del också är skenattacker. Det finns en ökande oro för björnmöten bland skogsbrukets fältpersonal, det förekommer att man på grund av rädsla för björn inte vill jobba ensam och rekrytering av ny personal till björntäta områden har försvårats.”
I videon berättar Mikael Norman om hur man bäst förbereder sig inför björnjakten.