Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Sumaya Osman, 17, och Aurela Mansilla, 13, möts i ringen. Foto: Julia Frost-Nylén/SVT

Sumaya boxade till sig guldet i junior-SM – nu siktar hon mot toppen

Uppdaterad
Publicerad

I december förra året tog 17-åriga Sumaya Osman från Gävle hem SM-guldet i juniorklassen i boxning. Tillsammans med Aurela Mansilla är de två av tjejerna från Helges IF som siktar mot toppen i boxningsvärlden.

– Vi hade specialidrott i skolan och då provade jag på boxningen, berättar Sumaya Osman medan hon sitter i ringen i Helges IF:s träningslokaler i Andersberg.

Det var när hon gick i nionde klass – nu går hon i tvåan på gymnasiet och i boxningen har tagit allt större del i hennes liv. I december förra året vann hon junior-SM i boxning i 63-kilosklassen.

– Det var overkligt, det kändes inte som på riktigt.

Springer innan skolan

En som också siktar högt är 13-åriga Aurela Mansilla, som började med boxningen efter att hennes storasyster och Sumaya ville gå på träningar.

– Min storasyster sa till mig att följa med och prova på kvällstid.

Hon siktar mot proffsboxningen och brukar gå ut och springa med Sumaya Osman innan skolan.

Flera tjejer i gruppen

Boxning har historiskt varit en sport som dominerats av män men till Helges IF har allt fler tjejer hittat till sporten.

– Vi vet inte hur det blivit så men det är kul. Vi jobbar ju med alla och vill bli en elitklubb, säger tränaren Max Thyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.