En ung kille och tjej står med sin handledare kring en orange robot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få reda på vad språngarna får göra under sin anställning i klippet. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Tekniksprånget: Så ska fler unga välja ingenjörsutbildningar

Publicerad

Unga som tagit studenten och är nyfikna på ingenjörsyrket kan få en anställning på högskolan i Gävle. Alfred och Nora är två av dem som får testa på ifall de vill ha en framtid i branschen.

Av de ungefär 20 sökande till Tekniksprånget på högskolan i Gävle var det Alfred och Nora som knep platserna under våren.

Nya namn på programmen

Nu arbetar de bland annat med att undersöka hur högskolan kan förbättra kommunikationen till ungdomar, att hitta på nya namn till ingenjörsprogrammen och göra texten som beskriver utbildningarna lättare för unga att förstå.

– Vi får göra allt möjligt, besöka gymnasieskolor, utbilda studenter, vara med när det kommer besök hit och så får vi hålla på med tidsrapporter, berättar 19-åriga Alfred Hultén.

”Våga testa”

Anställningen är fyra månader lång och det finns även möjlighet att vara på olika företag. Även om Tekniksprånget har funnits sedan 2012 var det först 2022 som möjligheten att vara på lärosäten öppnades.

Är det något ni skulle vilja skicka med unga som funderar på att bli ingenjörer?

– Våga testa. Det är inte hela världen om man känner att man vill byta bana men våga testa i alla fall, säger Nora Jern, 20 år.

I klippet nedan: Extra ingenjörspengar satsas på studenterna: ”En skärva i sammanhanget”

En äldre kvinna med vitt hår står i ett robotlabb på högskolan i gävle.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i robotlabbet och hör vad extrapengarna gått till i klippet. Foto: Madlyn Alabdullah/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.