Kvinnan som idag är 20 år, blev föräldralös när hon var åtta år. Hennes mamma dog i en sjukdom och hennes pappa klarade inte av att ta hand om henne. Anna flyttade därför tillfälligt till släktingar, innan hon fick komma till ett familjehem i Ockelbo kommun som skulle bli hennes hem fram tills hon var 18 år.
En rad fel och försumligheter
Stämningen som lämnats in till Gävle tingsrätt handlar om pengar som försvunnit från Annas bankkonton under tiden hon var familjehemsplacerad. I stämningen riktas kritik mot Socialtjänsten, Socialnämnden och Överförmyndaren i Ockelbo som ska ha gjort en rad fel och försumligheter mellan åren 2005 och 2015. Kvinnans advokat är Percy Bratt på advokatbyrån Bratt Feinsilber Harling.
– Hennes biologiska far var vårdnadshavare hela tiden, och han har på goda grunder trott att han inte haft inflytande och kontroll över hennes situation. Han har inte haft kontroll på hennes pengar och inte heller agerat som vårdnadshavare. Det har heller inte funnits en god man som utövat den här tillsynen. Dessutom har det brustit i redovisning och kontrollen hur pengarna använts.
Men kommunen tillbakavisar kritiken i stämningen, de anser inte att några allvarliga fel begåtts i kommunen.
– Det har inte försvunnit några pengar, säger kommunchef Charlotta Ryd i Ockelbo.
Hur vet ni det? Eftersom det inte finns dokumentation?
– Jag vill ej gå in och kommentera ärendet.
Ingen ny god man
Barn som förlorat en förälder får barnpension, ett bidrag som kan ges till den tar hand om barnet, eller sparas för framtida behov. Överförmyndaren i Ockelbo utser en God man till Anna direkt efter mammans död, en god man som ser till att hennes pengar efter mamman förvaltas rätt. Den gode mannen ser också till att barnpensionen på drygt 1600 kronor per månad sätts in på ett särskilt bankonto.
Drygt ett halvår efter att Anna flyttat till familjehemmet, i februari 2007, slutar den gode mannen och ingen ny utses. Inte förrän familjehemmet blir utsedda som tillförordnade vårdnadshavare 2011, alltså drygt 4 år senare, finns det någon som ansvarar för Annas ekonomi.
Under den perioden av drygt fyra år försvinner barnpensionen från Annas bankkonto.
– Den information vi fått, är det så att det tycker jag är i linje med kommunens svar att det är familjehemmet som tagit medlen i anspråk, det är inte pappan som har gjort det, säger kvinnans advokat är Percy Bratt.
Socialtjänsten tar oftast hand om barnpensionen
Helle Bryn Jensen är jurist på Länsstyrelsen Dalarna och granskar överförmyndarnas arbete i Gävleborgs län, sedan 2014. Hon har tittat på Annas ärende nu efteråt och är kritisk på många punkter hur ärendet hanterats.
– Många gånger när det finns en vårdnadshavare som inte fungerar så går barnpensionen in på ett spärrat konto, och så ger socialtjänsten pengarna till familjehemmet. Det har inte skett i det här fallet, här verkar det som om barnpensionen på ett eller annat sätt givits familjehemmet.
Familjehemmet litade på socialtjänsten
Familjehemmet trodde hela tiden att socialtjänsten agerade rätt och riktigt, det säger familjehemspappan till SVT Nyheter Gävleborg.
Socialtjänsten betalar varje månad ut bidrag till familjehemmet och om familjehemmet också får barnpensionen så måste den dras av från kommunens ersättningen. Men det görs inte i detta fall, det visar en kontroll av handlingarna i ärendet.
Inte förrän oktober 2010 står det att barnpensionen dras av från den kommunala ersättningen.
– Eftersom barnpensionen inte nämns i de avtal som är skrivna mellan Socialtjänsten och familjehemmet förrän 2010 så finns det kanske en del frågetecken, anser Helle Bryn Jensen.
– Har socialtjänsten inte räknat med barnpensionen, trots att familjehemmet haft tillgång till den? frågar sig Helle Bryn Jensen.
Reglerna ska skydda barnet
– Ett barn eller en ungdom som inte har biologiska föräldrar som vårdnadshavare är i en utsatt position. Reglerna är till för att skydda barnet och när reglerna inte följts så har barnet inget adekvat skydd. Och då går det inte att visa att det skett till hennes nytta, hävdar advokat Percy Bratt.
På Ockelbo kommun vill kommunchefen inte kommentera några detaljer i ärendet trots att SVT Nyheter Gävleborg kan visa på felaktigheter i kommunens svar till tingsrätten.
– Det är ett komplicerat fall och vi har tagit hjälp av externa jurister och vi anser att vi inte är skadeståndsskyldiga, säger kommunchefen Charlotta Ryd.
Många misstag har gjorts
Men den som är satt att granska Överförmyndarna i länet anser att familjehemmet kan ha fått mer pengar än vad som syns i handlingarna.
– Om barnpensionen ej räknats bort från den kommunala ersättningen till familjen, trots att de haft tillgång till den, då har enskilda medborgare gynnats, de har fått mer pengar än de borde. Om det är så det gått till, säger Helle Bryn Jensen.
Vem har gjort mest fel? Överförmyndaren, Socialtjänsten eller Socialnämnden?
– Jag vet inte. Alla inblandade myndigheter har gjort sina misstag, och banken har följt efter, och vem som ska bära det största hundhuvudet det vet jag inte om jag vill säga.