Slukhål filmad från ovan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tillträde förbjudet? Länsstyrelsen överväger att spärra av området runt det kollapsade gruvschaktet utanför Hofors. Foto: Markus Dahlberg / SVT

Tillträdesförbud på gång efter gruvraset i Hofors: ”Kan fortsätta att rasa”

Uppdaterad
Publicerad

Efter raset i ett av de gamla gruvschakten i Nyäng mellan Hofors och Torsåker för snart två veckor sedan kommer länsstyrelsen med all sannolikhet inom kort fatta ett beslut om tillträdesförbud på vissa platser i området.

– Det var ett brak som höll på i ungefär trettio sekunder och när vi gick tillbaka såg vi det här stora hålet, berättar Mats Landström som tillsammans med hunden Goliat passerade platsen för raset bara ett par minuter innan det inträffade.

Gruvschaktet där raset skedde är 55 meter djupt och länsstyrelsen förbereder sig nu för att fatta ett beslut om någon form av tillträdesförbud som dessutom kan innefatta fler delar av det gamla gruvområdet.

– Det kan fortsätta att rasa och dessutom finns det fler gruvschakt alldeles i närheten där vi konstaterat att det är liknande förhållanden, berättar Ulrika Nilsson som är miljöhandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Grävdes för fiber i området

Ulrika Nilsson tror att beslutet kommer under den här veckan och har varit i kontakt med olika remissinstanser innan beslutet tas.

Det har grävts för fiber i området. Kan det ha påverkat det som hände?

– Det kan inte uteslutas men framför allt är det nog vatten, regn och snö som under tid har bidragit till att det förflyttats massor ner i gruvschakten så det blivit ett hålrum, säger Ulrika Nilsson.

I videon nedan: Gruvhål har rasat utanför Hofors

Mikael Brunk, säkerhetssamordnare på Hofors kommun berättar om raset i videon och hur arbetet fortsätter nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.