Såsmakaren Josefin Fogelqvist vann i klassen ”matsås” med sin fermenterade chilisås. Hon var en av många gävleborgare som vann medalj i SM i mathantverk.
Att medaljerna regnade över Gävleborg tror hon inte är någon slump, då det finns många med rutin i länet som stöttar andra mathantverkare.
– Jag som nybörjare har fått otroligt mycket feedback. Det här communityn av att stötta varandra är oerhört viktigt, och den finns här i Gävleborg, säger Josefin Fogelqvist.
”Krävs mod”
Mathantverkare från Gävleborg dominerade både deltagarantalet och medaljer i årets upplaga av öppen SM i mathanverk. Sammanlagt bedömdes över 500 produkter från 175 mathantverksföretag i 44 klasser av olika jurygrupper.
Tävlingen arrangeras av det nationella resurscentrumet Eldrimner, som är en enhet i Länsstyrelsen i Jämtlands län.
– Det krävs mod för att tävla, det ska man vara väl medveten om, eftersom det är mycket hårt jobb och massa kärlek nedlagt i produkterna. Och att bli bedömd är läskigt, säger Linda Elverstig från föreningen Matvärlden Gävleborg.
Flera guld
I kategorin bär, frukt och grönsaksförädling kammade gävleborgare hem guld i klasserna sylt, matsås och gelé.
I charkuterikategorin kneps guld i klasserna blod- och leverprodukter, färskkorv och värmebehandlad korv samt värmebehandlat kött.
I fiskförädling togs guld i klasserna gravad fisk, inlagd fisk, kallrökt fisk och varmrökt fisk. Till sist i mejerikategorin togs guldmedalj i klassen blåmögelost.