Tre frågor om lokala folkomröstningar – hör forskaren Lars Nord

Publicerad

Professorn i politisk kommunikation, Lars Nord vid Mittuniversitetet svarar på frågor om lokala folkomröstningar med anledning av de omröstningar som hålls i Söderhamn i samband med valet.

Hör honom i videon.

Fakta/ Lokala folkomröstningar

Lagen om lokala folkomröstningar kom 1979. De är alltid rådgivande och kan antingen initieras av partierna i fullmäktige eller genom namninsamling bland kommunens invånare.

Sedan 1979 har det varit 144 lokala folkomröstningar i 106 kommuner.

I slutet av 1980-talet hölls en av de mest omdiskuterade lokala folkomröstningarna någonsin. Det var i Sjöbo och handlade om flyktingmottagandet i kommunen. När folkomröstningen hölls på valdagen 1988 så blev det en stor majoritet att säga nej till flyktingar. 

Vanligaste frågorna

Trängselskatter och trängselavgifter är den vanligaste frågan som det har folkomröstats om. Det har skett 29 lokala folkomröstningar som på olika sätt handlat om detta.

En annan vanlig fråga att folkomrösta om är delning av en kommun, utbrytning av en viss del av en kommun eller sammanslagning av två kommuner. Här har det varit 26 folkomröstningar under årens lopp.

Källa: val.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Mer i ämnet