– Vi skulle behöva komma ner till en fjärdedel av det – så ett halvt ton per person och år, säger Elin Röös, forskare inom hållbara livsmedelssystem på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.
Vad är den svenska kosten? Är det husmanskost?
– Det är egentligen omöjligt att säga: vad är en svensk kost. Alla människor äter ju jätteannorlunda. Så vi tittar på vad har alla svenskar ätit och så delar vi det på alla svenskar. Och det kanske är ingen som äter exakt så men det är som vi i helhet äter.
Svenskar äter för mycket kött
En sak som Elin Röös framhäver är att den genomsnittliga svenska kosten innehåller mycket kött. Men allt kött är inte dåligt för miljön.
– Naturbeteskött, det är kött från djur som går ute och betar i hagmarker, för de hagmarkerna är väldigt viktiga för den biologiska mångfalden, säger hon.
Det finns traditionella hagar av naturbetesmarker som funnits i tusentals år. Historiskt har man planterat dem med skog och i dag är de några av de mest hotade ekosystemen i landet.
– Förut hade vi miljontals hektar, nu kanske vi bara har fyrahundratusen hektar kvar. Och då behöver man de betande djuren. De är fortfarande dåliga för klimatet men den typen av kött är bra för biologisk mångfald. Då gör man faktiskt en miljönytta, säger Röös.