En vårdgivare utför en undersökning med ett stetoskop på en patient som sitter på en undersökningsbänk. Patienten har en öppen tröja som blottar ryggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så skyddas spädbarn när gravida kvinnor vaccinerar sig mot kikhosta. Foto: Samuel Steén/TT

Tre frågor om: Värsta utbrottet av kikhosta på 20 år

Publicerad

Smittspridningen av kikhosta har slagit till i Gävleborgs län och just nu pågår det största utbrottet på 20 år. Värst drabbade kan spädbarn bli – därför vill regionen att gravida ska vaccinera sig.

Pandemin och covidrestriktionerna som följde gjorde att inte ett enda fall av kikhosta rapporterades in i Region Gävleborg mellan april 2020 och december 2023.

Vaccinerar numera gravida

Kikhostan slår nu tillbaka med full kraft i hela samhället. Än så länge i år har ett 40-tal personer insjuknat i länet.

– Men jag tror att det finns ett stort mörkertal, säger biträdande smittskyddsläkaren Robin Razmi.

Så skyddar du dig och ditt barn

Det kan vara svårt att skydda sig om man möter en sjuk person. Smittskyddsläkaren poängterar däremot att man inte ska behöva gå tillbaka till hur det var under pandemin men att människor tänker på hur de beter sig om de är sjuka.

– Lite allmän hänsyn tycker jag att man kan kosta på sig så här års. Varje år egentligen, är det inte kikhosta så kan det vara något annat, säger han.

Sedan efter pandemin erbjuder mödravården kikhostevaccin till gravida kvinnor för att skydda de som kan bli allra sjukast och i värsta fall dö – spädbarnen.

Få reda på hur spädbarnen kan skyddas när gravida kvinnor vaccinerar sig mot kikhosta.

Inte ett enda fall av kikhosta registrerades under pandemin. Foto: Region Gävleborg

Symtom på kikhosta

• Kikhosta börjar som en vanlig förkylning.

• Hostan blir sedan kraftigare och efter en till två veckor övergår den i hostattacker som kan leda till andningsuppehåll och syrebrist.

• Hostattackerna är jobbiga, men för de flesta är det inte farligt. Perioden med hostattacker brukar pågå i tre till åtta veckor.

• Kikhosta kan bli allvarligt för barn yngre än sex månader. Extra utsatta är barn yngre än tre månader som ännu inte har fått sin första dos vaccin.

• Vuxna som inte är vaccinerade kan få samma symtom som barn men oftast får vuxna lindrigare besvär, som rethosta under flera veckor.

• Vaccinerade vuxna och äldre barn kan också få kikhosta men även då blir symtomen ofta lindrigare. Det kan därför vara svårt att skilja kikhostan från en vanlig långvarig hosta.

• Kikhosta sprider sig genom droppsmitta, alltså när den som är sjuk hostar eller nyser, och är smittsamt även när symtomen är lindrigare och mindre tydliga.

Källa: 1177.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.