Grupp av människor står samlade på en stenlagd gård omgiven av gula byggnader. Höstlöv ligger på marken och några vårblommor syns i förgrunden. Det är molnigt och visar en typisk höstdag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blåser höstvindar i den kommunala ekonomin i Gävle. Den styrande majoriteten lägger ett budgetförslag som betyder mångmiljonbesparingar. Hör varför i videon ovan. Foto: Lina Abusagr/SVT

Tuff budget för Gävle – alla verksamheter ska spara

Uppdaterad
Publicerad

Kameror som övervakar äldre i sina hem och stopp för dyr dubbelbemanning – det är några av de knep som Gävle kommun kan komma att ta till för att få ekonomin i balans.

Under måndagen presenterade den politiska majoriteten i Gävle sitt förslag till 2025 års budget.

En procent per år i tre år

– Vi behöver anpassa våra verksamheter efter en ny tid med mindre tillväxt, färre barn och fler äldre, säger Åsa Viklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande.

I praktiken innebär det att samtliga kommunens nämnder får i uppdrag att minska sina kostnader med en procent per år de kommande tre åren. Under den perioden räknar kommunen med ökande skatteintäkter, delvis på grund av att fler kommer i arbete.

Vissa menar AI-utvecklingen kommer att leda till stora jobbförluster de kommande åren. Är det något som ni har tagit höjd för?

– Helt klart är det så är det att vissa arbetsuppgifter som idag utförs av människor kan utföras av AI eller andra digitala lösningar framåt. Det kommer att vara en del av välfärdens omställning också. Det är viktigt att vi följer med i utvecklingen och automatiserar det vi kan använda AI till.

Besked i december

Ett exempel på sådana effektiviseringar är, enligt Åsa Viklund Lång, kameraövervakning inom äldreomsorgen.

– Det skulle kunna vara att man får kameror som nattillsyn, så man undviker att personal kommer in och låser upp min dörr mitt i natten.

Exakt vilka besparingar som nämnder och styrelser kommer att göra presenteras i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.