Ny guide ska locka turisterna till de mindre orterna i Hälsingland

Publicerad

För första gången ger Ljusdals kommun ut en vandring- och cyklingsguide. I Los har engagemanget hos ortsborna varit stort i skapandet av guiden och flera av lederna utgår ifrån den historiska platsen som Los är.

Los är Ljusdals kommuns entré för både lättare och svårare vandring och cykling. Här utgår bland annat Finnmarksleden och Hamraleden som går till Hamra nationalpark och Kalmeterslingan. Vandringen går delvis på historiska vägar och passerar historiska platser.

– Här har folk gått av en anledning, som till exempel för frakt till gruvan. Det är en stor del av Los, säger Torleif Bakke, fritidschef Ljusdals kommun.

Måste satsa på glesbygden

Torleif Bakke betonar att det är viktigt att skattepengarna också används till mindre orter.

– Allt handlar om att skapa mötesplatser som är tillgängliga utan att kosta. Alla ska ha möjlighet att ta sig dit och delta utan att det ska bli en prisfråga.

Vill ge en positiv upplevelse

Men alla leder är inte med i guiden.

– Vi vill ge en positiv upplevelse. Är leden dåligt skyltad eller inte röjd så finns den inte med i guiden.

När guiden inom kort är klar skickas den ut till cirka 40 000 hushåll, men kommer också finnas som pdf på kommunens hemsida.

Hör mer om guiden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.