Tuva med familj

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här susar skolbussen förbi femåriga Tuva, utan att stanna. Hon bor 22 meter för nära skolan men storasyster har ändå fått åka med eftersom vägen anses för osäker, men till Tuva gör kommunen en annan bedömning. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Tuva, 5, får inte skolskjuts – trots att bussen passerar

Uppdaterad
Publicerad

Storasyster har fått skolskjuts i flera år men till Tuva, 5 år, säger Gävle kommun nej.

– Det känns onödigt, bussen går ändå förbi, säger mamma Carina Liljeholm.

Tuva och hennes familj bor 1978 meter från skolan i Hedesunda, där hon nu börjat förskoleklass. Det är 22 meter för kort för att beviljas skolskjuts utifrån avståndet.

Kommuner har dock möjlighet att bevilja skolskjuts om trafiksituationen kräver det. Så har gjorts till storasyster Linnéa, så sent som i fjol.

Vägen till skolan är till stor del landsväg, utan trottoar eller gångbana, med hastighetsgräns på 70 kilometer i timmen.

Annan bedömning om trafikfaran

Familjen utgick därför från att även Tuva skulle beviljas skolskjuts men nu har kommunen gjort bedömningen att vägen inte är trafikfarlig.

– Jag tänker inte kommentera enskilda ärenden men varje ansökan om skolskjuts bedöms för sig, säger Rebecca Fältström, enhetschef för skolskjuts vid Gävle kommun.

Familjen Liljeholm har överklagat beslutet till förvaltningsrätten men förlorat. Tuva beviljas dock skolskjuts vintertid med hänvisning till trafiksäkerheten.

Rebecca Fältström, enhetschef skolskjuts Gävle kommun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför kan bussen inte ta med ett barn till om den ändå passerar? Rebecca Fältström, enhetschef för skolskjuts på kommunen förklarar sin syn på saken. Foto: Markus Dahlberg/SVT
0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.