Tudelad bild med två bandydamer i varje

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Lund och Louise Wedin från Edsbyn liksom Celicia Brodin och Emilia Ingeroth från Bollnäs hoppas på kommande framgångar på bandyplan. Foto: Jan-Peter Eriksson/ SVT

Nystartade lag placerar Hälsinglands damer på bandykartan

Uppdaterad
Publicerad

I Hälsingland är bandysporten kultur. Men trots fyra herrlag på elitnivå har det under flera år inte funnits något enda lag för tjejer på seniornivå. Men nu verkar något ha hänt för till den här säsongen har det startats inte bara ett utan två nya damlag och det skiljer bara tre och en halv mil i avstånd mellan dem.

I Bollnäs började det med ett inlägg på sociala medier med en förfrågan om intresserade bandytjejer. Och tre och en halv mil västerut kallade Edsbyn till en upptaktsträff efter att en insändare i tidningen efterlyst ett damlag. I båda fallen blev gensvaret stort:

– Jag hade räknat med max 10 men nu har vi ett lag med 20 spelare så det är väldigt positivt, säger Emilia Ingeroth i Bollnäs som gjorde inlägget.

– Det samlades 30 tjejer här i Edsbyn. Alla blev förvånade, berättar Malin Lund som är målvakt i Edsbyns nystartade lag. I Edsbyn återfinns också fyra spelare från Ljusdal och två från Broberg. Men frågan är hur det egentligen kan komma sig att det under flera år helt saknats damlag i bandylandskapet Hälsingland.

– Man måste ha folk omkring laget som är engagerade, drivna och villiga ställa upp. Det är väl sånt som saknats lite i föreningen och i hela Hälsingland, säger Emilia Ingeroth. 

Men nu verkar det ha hänt något.

–  Det känns som att dambandyn vuxit överlag, att det är fler lag som kommer. Det är jättekul, säger Bollnäs libero Celicia Brodin.

Osäkerhet kring seriestart

Det är tänkt att de nystartade lagen ska spela i norra allsvenskan vilket skulle innebära att även damerna från Edsbyn och Bollnäs får spela sina klassiska derbymatcher. Men på grund av  den pågående coronapandemin är det oklart hur det blir med seriespelet. I nuläget är seriestarten, som var tänkt att äga rum på lördag, framflyttad till efter 19:e november.

I klippet berättar några av bandytjejerna i Edsbyn och Bollnäs om satsningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.