– De har fungerat som mättorn när man övat raketskjutning och bombfällning från flygplan, berättar Johan Danielsson på Fortifikationsverket.
I slutet av sextiotalet skapade den finske arkitekten Matti Suuronen Futurohuset – en ultramodern futuristisk sportstuga i plastmaterial istället för timmer.
Video: Se hur UFO-huset transporteras.
Flygvapnet föll för Futuro
Bara hundra hus tillverkades, och en av kunderna kom att bli det svenska flygvapnet. Men det var nog inte ett starkt arkitektur- och designintresse som gjorde att flygvapnet föll för Futuro när skjutfältet Noran sydost om Söderhamn skulle utrustas med två tornbyggnader under tidigt 70-tal, tror arkitekturhistorikern Martin Rörby.
Snarare handlade det om att huset var lättflyttat, hade flexibel inredning och gick att ställa nästan var som helst – vilket flygvapnet utnyttjade genom att ställa husen högst upp på 14 meter höga pelare.
Nu är skjutfältet nedlagt och Futurohusen ska plockas ner från tornen innan de förstörs av väder och vind.
Kan säljas för miljonbelopp
Det ena ska säljas och Fortifikationsverket tror att man kan få mellan 250.000 och 2,5 miljoner kronor för det. Men det andra huset tas över av Flygvapenmuseet i Linköping, något som Martin Rörby uppskattar.
– Ja, de är värdefulla. De är viktiga bidrag till drömmen om hur vi skulle leva och bo i framtiden. Men det tillverkades inte så många och det hänger ihop med oljekrisen. Plötsligt blev det väldigt dyrt att gjuta plast. Men det är ganska funktionella hus för en liten familj, åtminstone en kortare tid.