2014, när Ung Framtid startade, var ambitionen att sätta fler ungdomar i utbildning eller jobb. Ungdomsarbetslösheten låg då på 23% i länet.
Idag är den siffran 14%. Visserligen har arbetsmarknaden vuxit sig starkare sen dess, men Olle Nordberg, projektledare för Ung Framtid tror ändå resultaten har med projektet att göra.
– Visst har vi haft mycket vind i seglet, men jag skulle ändå vilja påstå att det arbete och de aktiviteter vi gjort med ungdomarna har bidragit. Och vi ser att vi har något lägre arbetslöshet i de kommuner där vi har funnits.
Sju av tio ungdomar som deltagit i Ung Framtid har idag gått till utbildning eller jobb. Många av de som gått till jobb går till serviceyrken som vård och omsorg, men även akademiker har gått till yrken genom projektet.
Låg utbildningsnivå och ovilja att pendla
Projektet finansierades av Europeiska Socialfonden och Arbetsförmedlingen och har genomförts i de kommuner och län där ungdomsarbetslösheten varit som störst.
En av dem är Gävleborg.
Varför är det så hög ungdomsarbetslöshet i Gävleborg?
– Det tror jag har flera olika orsaker men om jag ska nämna någon så är det en hög andel som inte har gymnasieutbildning i länet. Det finns också en oförmåga för ungdomar att röra på sig här. Man kanske inte alltid vill åka till grannlänen för att jobba.