Foto: Pressbilder

Upphandling av boende för asylsökande har stoppats

Uppdaterad
Publicerad

All upphandling av nya boendeplatser för asylsökande har stoppats i hela landet. Totalt i landet handlar det om cirka femton tusen platser som nu fryser inne, kanske över hela sommaren. Orsaken är att företag har överklagat upphandlingarna och nu måste det överprövas i förvaltningsrätten innan några nya avtal kan tecknas.

Migrationsverket har sex regioner i Sverige där upphandlingar av boendeplatser för asylsökande sker. I samtliga sex regioner har olika företag överklagat upphandlingarna. De har också begärt inhibition, vilket betyder att Migrationsverket inte ska få upphandla andra platser i väntan på ett rättsligt avgörande.

– Vi har en viss buffert så vi klarar oss för tillfället, men vi är beroende av snabba avgöranden av förvaltningsrätten, säger Björn Andrén, upphandlingsstrateg på Migrationsverket.

Migrationsverket har begärt att få göra snabba direktupphandlingar då trycket är hårt på asylsökande just nu. Men om ett företag tycker att Migrationsverkets beslut att anta eller avslå ett bud i upphandlingen är felaktigt, då har de rätt att begära överprövning.

–  Det är inte överprövningen som är ett problem, självklart ska man få överklaga. Men vi har problem med inhibitionen. Att vi inte får göra några upphandlingar under tiden ärendet prövas, säger Björn Andrén.

Än behövs inte alla platser som Migrationsverket tänkt upphandla, de platserna är planerade att räcka hela året. Hur snabbt platsena kommer att behövas kan inte Björn Andrén säga. Men han säger att ingen kommer att bli bostadslös.

– Vi får placera på de boenden vi redan har i avvaktan på avgöranden, säger han.

Asylboende i Alfta har överklagat

Ett av de senaste områdena som Migrationsverket nu fått inhibition i, och därmed inte kan teckna avtal i, är region Mitt. Orsaken är att ett företag som bedriver asylboende i Alfta har överklagat Migrationsverkets beslut när företaget nekades nytt kontrakt.

Orsaken till att de inte fick det nya kontraktet var att Migrationsverket upptäckte att företaget glömt att kryssa i att de ville ha f-skattsedel på registreringsbeviset. Företaget har ändå betalat skatt under det år det har haft sin verksamhet i gång, de har också i efterhand skaffat den saknade f-skattsedeln. Men det hjälper inte.

– Det är många som är besvikna, både bybor här i Alfta och de asylsökande. De vill inte att barnen som fått vänner i skolan ska tvingas flytta någon annanstans där de får börja om, säger Sofie Berglén.

Men enligt Björn Andrén kan de inte göra något undantag.

– Det strider mot likabehandlingsprincipen, vi kan inte göra så enligt lagstiftningen och då skulle det med all säkerhet överklagas av någon annan leverantör, säger Björn Andrén.

– Där kan vi inte göra något undantag, om företaget inte uppfyller de krav vi ställt när upphandlingstiden går ut, då kan vi inte godkänna det, säger Björn Andrén.

160 asylsökande måste flyttas

De 160 asylsökandena i Alfta, varav cirka en femtedel är barn, måste därför flytta med kort varsel från det boende där de bott det senaste året. Var de ska ta vägen och om barnen får gå kvar i skolan i Alfta till hösten är fortfarande oklart. Det eftersom Migrationsverket inte får göra några nya direktupphandlingar innan ärendet prövats av förvaltningsrätten i Linköping.

– Att inte Migrationsverket kan vänta med att tömma asylboendet innan detta är rättsligt prövat, det är för oss ett mysterium, säger Sofie Berglén, delägare i asylboendet.

Orsaken till att de överklagar Migrationsverkets beslut är att de inte vill att Migrationsverket ska hinna tömma boendet. De har för avsikt att driva boendet vidare även om det innebär att de får starta upp på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.