Utbildningsminister Anna Ekström (S) presenterade regeringens budget på Stora Sätraskolan i Gävle. Foto: Stefan Larsson/SVT

Utbildningsministern om budgeten: ”En rejäl satsning på skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Av 74 miljarder kronor i regeringens höstbudget går en miljard till skolan.

– En rejäl satsning, tycker utbildningsminister Anna Ekström (S). 

– Det räcker inte, tycker Peter Stjerndorff (M), 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden i Gävle.

Utbildningsminister Anna Ekström valde att presentera regeringens budgetförslag på Stora Sätraskolan i Gävle och berättade bland annat om den skolmiljard som ska ge mer personal till skolorna, mer vidareutbildning för lärare och högskolebehörighet på gymnasieskolornas yrkesprogram.

Tappat under pandemin

I skolmiljarden ligger också pengar till kunskapssatsningar till elever som tappat utbildningstimmar på grund av pandemin. Med ett likvärdighetsbidrag ska det satsas särskilt på att hjälpa elever i årskurs nio att få behörighet till gymnasiet.

– Utöver den nya skolmiljarden i den här budgeten går stora summor till kommuner och regioner. Och kommunerna har ju ett ansvar för att mer pengar går till skolan. Så jag utgår från att skolan kommer att få ett resurstillskott från de generella statsbidragen, säger hon.

Kommunalrådet Åsa Wiklund Lång (S) förstår att kommunen kommer att behöva satsa mer i skolan, men att pengarna inte räcker till alla stora hål som måste fyllas.

– Men det här är ett bra steg på vägen, säger hon.

”Skolan behöver mer”

Men Moderaterna i Gävle tycker inte att regeringens skolsatsning räcker.

– Nej, det här räcker inte, säger Peter Stjerndorff, 2;e vice ordförande i utbildningsnämnden i Gävle.

– Skolan behöver mer.  Alla elever som inte klarar grundskolan får enorma problem eftersom gymnasiet är nödvändigt idag. Den som inte klarar skolan får inget jobb. Hur ska vi kunna betala för det i framtiden?

Se utbildningsministern besöka Stora Sätraskolan i Gävle i videoklippet högst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.