Bandyhallen i Edsbyn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få reda på om det trots bristerna fortfarande är säkert att vistas i arenan i klippet ovan . Foto: Ulf Palm/TT

Utredningen klar: Bandyhallen i Edsbyn har brister i konstruktionen

Uppdaterad
Publicerad

I februari stängdes Edsbyns bandyhall omedelbart efter att det upptäckts att taket riskerar att rasa in. En utredning om konstruktionens bärförmåga startades som nu slår fast att det finns brister.

Det gäller bärverksdelar som inte uppfyller kravet på säkerhetsmarginal på bärförmåga enligt gällande byggnorm när det ligger mycket snö på taket.

Avgörande för stabilitet

Ett bärverk är den del av konstruktionen som bär upp och fördelar laster, som till exempel vikten av tak, väggar och golv. Bärverket är avgörande för byggnadens stabilitet och hållfasthet.

Bandyhallen i Edsbyn

– Den här utredningen kommer ligga till grund för det fortsatta arbetet. Nu när vi har fått hela rapporten muntligt presenterad för oss kan vi gå vidare med att läsa den och arbeta vidare därifrån, säger Patrik Bossen, ordförande i miljö- och byggnämnden.

Snöskottning

Tills dess att bärverksdelarna åtgärdats föreslår utredarna att den snöskottningsplan som tagits fram tidigare följs.

Utredningen är gjord av ett externt konsultföretag från Gävle kommun och bygglovshandläggare från Sandvikens kommun på uppdrag av Ovanåkers kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bandyhallen i Edsbyn

Mer i ämnet