– Det är otroliga öden när man tittar närmare på det. Det var sovjetiska krigsfångar som tyskarna hade tagit för att de skulle tvångsarbeta i Norge, berättar Hanna Sjöberg som tillsammans med Maria Backman ligger bakom utställningen.
Och att deras konstprojekt hamnat i Gävle har sina orsaker. För det var hit Gävle fångarna kom från läger på olika ställen i Sverige. Den 10:e oktober 1944 lämnade två fartyg med sammanlagt 900 krigsfångar Gävle Hamn.
Känsligt för svenska myndigheter
Vad som hände när de återvände till Sovjetunionen är ofta okänt, några av fångarna var dessutom desertörer. Den här utskeppningen, som inte ska förväxlas med den senare s.k baltutlämningen, var känslig för svenska myndigheter och pressen var förbjuden att rapportera vid tillfället.
Men efter krigsslutet kom många fler sovjetiska fångar att lämna landet via bland annat hamnen i Gävle och då kunde fotografen Carl Larsson ta några av bilderna som hör till det som visas på utställningen.
– Det är en historia som fortfarande är ganska bortglömd och vi försöker undersöka platser, händelser och minnen, berättar Maria Backman.
Utställningen ”I Förvar. Repatrieringen” pågår till den 22 november.