Kvinna i stol framför tapet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingela Broström som är intendent på Länsmuseet Gävleborg verkar trivas framför färgglada tapeten Moské designad av Monica Widlund. I klippet finns fler exempel från utställningen som berättar om Duros storslagna tapethistoria. Foto: SVT

Utställning berättar om hur tapeter från Gävle satte färg och form på väggarna

Publicerad

På 1970-talet gjorde tapeter från Duro succé och var det trendigaste man kunde ha på sina väggar. I länsmuseets sommarutställning som invigs under söndagen finns det möjlighet att återuppleva en gyllene era för tapeter från Gävle.

När väggarna skulle prydas under byggboomen på 60- och 70-talet var det småmönstrade tapeter i gråskala som gällde. Borås tapetfabrik var marknadsledande och deras billiga och hållbara tapeter gjorde att den ena tapettillverkaren efter den andra konkurrerades ut. Men direktör Nille Kjerstensson på Duro i Gävle vågade tänka i andra banor.

– Han insåg att vi måste göra något nytt. Vi måste konkurrera med ung svensk design, säger Ingela Broström som är intendent på Länsmuseet Gävleborg.

Pop-konst och Flower Power

Samarbetet med unga svenska formgivare, inte minst den så kallade 10-gruppen, kom att bli succé. Popkonst och Flower Power låg i tiden och hamnade på svenska väggar.

– Det känns fantastiskt att kunna berätta den här märkliga historien om hur Duro plötsligt blev den ledande fabriken när det gäller design av tapeter, säger Ingela Broström.

Utställningen pågår fram till sjätte oktober.

I klippet gör vi en liten tidsresa via utställningen och ser vad som var trendigt att ha på väggarna på 70-talet. Snyggt eller fult? Avgör själv!

Om Duro

Grundades 1930 av Lennart Norström under namnet Tapetfabriks AB Centrum. Företaget heter idag Duro Sweden AB och finns i Hagaström i Gävle.

källa Länsmuseet Gävleborg

Om 10-gruppen

Bildades 1970 av Gunila Axén, Britt-Marie Christoffersson, Carl Johan De Geer, Lotta Hagerman, Birgitta Hahn, Tom Hedqvist, Tage Möller och Inez Svensson.

källa Länsmuseet Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.