Nu kan den som vill hämta gratis utrustning i brevlådor runtom i länet för att samla in vargspillning och hjälpa länsstyrelsen att få fram antalet vargar i länet. Foto: Junge, Heiko/TT

Nu samlas bajs in av Gävleborgare – vargarna ska räknas

Uppdaterad
Publicerad

Finns det fler eller färre vargar än vi tror? Det undersöker länsstyrelsen i Gävleborg med hjälp av både jägare och allmänheten i en extrainventering. Den som vill kan hämta inventeringsutrustning från de 39 brevlådor som finns utställda här och var i länet för att ta prover och skicka dem till länsstyrelsen.

Extrainventeringen sker mellan 1 oktober och 31 mars 2020. Syftet är att ta reda på om det finns fler eller färre vargar i Gävleborg än vad länsstyrelsens inventering hittills har visat och myndigheten behöver assistans för att få fram en säkrare siffra.

– Vi har stort behov av att få hjälp från allmänheten och jägarkåren för att lyckas med den här inventeringen. Vi har hittills haft ett gott samarbete så vi är övertygade om att det här kommer bli en framgång även i år, säger Joel Isensköld, enhetschef på länsstyrelsens natur- och viltenhet samt naturvårdsenhet.

Sverige möts: Vargen

Brevlådor med provrör

SVT åkte till Bergsjö för att se en av brevlådorna med ny provrörsutrustning. Centralt belägen utanför en matbutik finns den vita brevlådan upphängd mot en av husväggarna. Inuti brevlådan finns gratis provrör, kuvert och instruktioner. I närheten träffar SVT Sven-Erik Malmström som bor i Bergsjö.

– Det är första gången jag ser en sån här brevlåda, och det är en vettig lösning. Det är många som är ute och plockar bär och så där och som kan se ett och annat. Vi måste ju skydda vargarna, de som finns kvar, säger han.

Säkrare siffror

Länsstyrelsen räknar till att det finns drygt 50 vargar i länet i dag men efter extrainventeringen kan antalet mycket väl komma att ändras.

– Om vi hittar en familjegrupp så räknas det upp med gånger tio för att få en schabloniserad bild av hur stor populationen är. Den här inventeringen ska bidra till att se om den där schablonen och omräkningsfaktorn är korrekt eller om den behöver justeras, säger Joel Isensköld.

Om man står utan provrör...

”Har du inget rör men hittar spillning kan du ändå plocka den i en påse men för att inte starta nedbrytningen ska påsen inte stängas och den ska förvaras torrt och svalt. Observera att spillningar är känsliga för omfrysningar. Ni behöver därefter kontakta någon av länsstyrelsen naturbevakare eller jägareförbundets rovviltsansvariga så snart som möjligt för upphämtning.”

Källa: Länsstyrelsen i Gävleborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Vargen

Mer i ämnet