Kvinna sitter med sin hund på en bänk med Hudiksvallsfjärden i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hudikbon Isabel Arellano Vanegas hoppas fortfarande på ett maktskifte i hemlandet Venezuela. Foto: Lari Honkanen/SVT

Venezolanskan Isabel i Hudiksvall om valet: ”Jag känner ilska och sorg”

Publicerad

Hela söndagen den 28 juli var Isabel Arellano Vanega fylld av förväntningar. Opinionsundersökningar hade pekat på en seger för oppositionen i hemlandet Venezuela. Detta skulle innebära ett maktskifte efter ett kvarts sekel.

– Denna gång var vi säkra på att vinna, säger Isabel Arellano Vanegas.

– Jag föreställde mig hur det ringer på telefonen och jag tar emot beskedet att vi vunnit valet, att Venezuela är fritt och att saker kommer att bli bättre, berättar Isabel och hennes ögon tindrar.

Men förhoppningarna och drömmen om en förändring byttes snabbt mot ilska och sorg sedan den sittande presidenten utropats till segrare.

Krisen i Venezuela

– Varje morgon de första dagarna vaknade jag upp och läste om vad som hänt och hur människor hade dött i protesterna. Jag brast i gråt, berättar Isabel Arellano Vanegas.

Livets vägar förde Isabel till Hudiksvall

Som femtonåring lämnade Isabel Arellano Vanegas Venezuela 2006, Hennes familj hade ägt en restaurang, men redan då upplevde de landets ekonomi som knackig.

Hon flyttade till Spanien där hon mötte sin kärlek, en man från Hudiksvall. De flyttade till Sverige 2019 och bor sedan 2022 i just Hudiksvall. De har en dotter ihop och Isabel skulle vilja visa upp sitt hemland Venezuela för henne.

Hör Hudikbon Isabels egna ord om känslorna kring valet i Venezuela i videoklippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet