– Vi presenterar där ett tio-tal fall det senaste året där medlemmar har berättat hur de tvingats sluta på sina jobb, säger Tomas Backlund, ordförande i SJF:s klubbstyrelse inom Mitt-media, till SVT Nyheter Gävleborg.
– De här medlemmarna har berättat hur de blivit kränkta, att de i vissa fall har blivit mobbade, och i samtliga fall tvingats att gå med på så kallade frivilliga överenskommelser om att lämna sina jobb.
– Mittmedia har offentligt sagt att man inte tvingats gå till att säga upp personal i den här, för branschen, besvärliga tiden. Jag påstår att det är en sanning med modifikation, säger Tomas Backlund.
Gefle Dagblad sticker ut
Exemplen som Journalistförbundet tar upp i skrivelsen till Mittmedias ledning är spridda inom koncernen, men ett av tidningsföretagen sticker ut, och det är Gefle Dagblad.
SVT Gävleborg har tidigare berättat om den oro som finns på Gefle Dagblad efter att två skyddsombud fått gå under oklara former.
– Hälften av de som upplevt den här behandlingen från arbetsgivaren var skyddsombud, eller fackligt förtroendevalda. Men om det är en orsak till att de tvingats bort låter jag vara osagt, säger Tomas Backlund.
Medarbetarundersökning
Tillsammans med skrivelsen till koncernledningen så presenterar SJF också resultatet av den medarbetarenkät som genomförde strax för jul.
Den visar bland annat att 8 av 10 journalister det senaste året har funderat på att söka sig bort från Mittmedia. 4 av 10 journalister har aktivt sökt andra jobb, och en tredjedel har svarat att de ”trivs ganska dåligt” eller ”väldigt dåligt” på företaget.
– Det finns också ett 50-tal kommentar kring arbetsmiljön på Mittmedia. De kommentarerna, som vi nu lyfter fram, understryker det vi pekar på i vår skrivelse, nämligen att om Mittmedia ska nå sitt strategiska mål att bli en attraktiv arbetsgivare, så har man mycket lång väg att gå, menar Tomas Backlund, klubbordförande för SJF inom Mittmedia.
”Vi måste vara öppna”
SVT har sökt Mittmedias vd Per Bowallius för en kommentar, men inte lyckats nå honom.
Men till tidningen Journalisten säger han att skrivelsen är en signal om att SJF anser att situationen är allvarlig och att de vill att Mittmedia agerar.
– De vill att vi agerar, vilket vi gör, men vi kunde ha agerat snabbare, kan man tycka. Ska vi med trovärdighet vara ute på våra lokala marknader och granska andra, måste vi också ha klart bakåt. Vi måste vara öppna och transparenta med hur vi hanterar vår situation, säger Per Bowallius till Journalisten