Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snöröjningen har knäckt budgeten och engagerar på sociala medier. Hör snöröjaren Alex om folkstormen Foto: Lari Honkanen/SVT

Vinterunderhållet dyrare än väntat i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara snön som faller på vintern, även fakturor för den kommunala snöröjningen. I Hudiksvall gick man back med tre miljoner för snöröjningen det gångna året och i Gävle blev snöröjningsnotan på 53 miljoner – 20 miljoner dyrare än budgeterat.

– Det har varit en extrem utmaning det här året, säger Peter Söderlund, enhetschef för Hudiksvalls gatuförvaltning.

För Bollnäs kommun har inte alla uppgifter kommit in i systemet än, men resultaträkningen för vinterhållningen ligger i dagsläget på minus 1,3 miljoner.

– Och vi är oroliga för 2023, för vi jobbar hela tiden, de tre veckorna efter julen har varit otroligt jobbiga med växlande regn och snö, säger Ingalill Rundgren, tillförordnad gatuchef på Bollnäs kommun.

Folkstorm på sociala medier kring snöröjningen

På sociala medier har kommentarerna kring snöröjningen i Hudiksvall gått varm. Den har både sågats och hyllats. På facebooksidan Händer i Hudiksvall blev debatten så pass livlig att administratören höll en omröstning för om tråden skulle plockas bort. En överväldigande majoritet av deltagarna röstade för ett bortplockande, som P4 Gävleborg var först att rapportera om.

– Det känns otacksamt många gånger, säger Alex som röjer snö åt kommunen via entreprenad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.