Göran Nikolausson skrev låten ”Join Hands” till det estniska folket. Foto: SVT

Växjöbons jättehit i Estland på 80-talet – släpptes i hela Sovjetunionen

Uppdaterad
Publicerad

Det var 1989 som det småländska bandet Charizma slog igenom i Estland med låten ”Join Hands”. Nu, cirka 30 år senare, spelas den för att fira Sveriges diplomatiska relationer med landet.

Under fredagen firade Sverige 100 år av diplomatiska relationer med republiken Estland. Detta skedde genom videohälsningar från ländernas ministrar och flagghissning vid presidentpalatset.

I de båda ländernas firande ingick också den småländska gruppen Charizma som uppmärksammades med sin hyllade kärlekssång till Estland ”Join Hands”.

Charizma hade sitt ursprung i Oskarshamn. Låten skrevs av Växjöbon Göran Nikolausson på 80-talet. Vid ett flertal tillfällen har ”Join Hands” legat etta på Estlands topplista och Charizmas Estlandsturnéer (1989-1992) besöktes av över 120 000 estländare. Framgångarna med låten innebar också att gruppens album släpptes i hela Sovjetunionen.

Har spelats tusentals gånger i radio i Estland

När låten skrevs var Estland ännu inte självständigt från Sovjetunionen. Göran ville bringa hopp och tro till Estlands befolkning om att de en gång skulle nå sin dröm att bli en egen republik.

– Vi ville lyfta ett folk som levde under förtryck, skapa en vänskap mellan Estland och Sverige och ge Estlands befolkning en framtidstro, säger Göran Nikolausson.

Trots att låten har spelats flera tusentals gånger både privat och på radio i Estland har bandet inte tjänat en krona på dess framgångar.

– Det här var en gåva från oss till Estland, vår drivkraft var aldrig pengar.

Se klippet för att höra Göran Nikolausson berätta mer om detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.