Är det en ren utopi eller realistisk framtidsvision?
Laholmaren Per Ingvarsson, ordförande i Sportfiskarna Halland, går i bräschen för kampen om att få Laholms kraftstation stängd och kraftverksdammarna rivna.
Och han är inte ensam.
Sporfiskarna Halland har i samarbete med Natursskyddsföreningen och Älvräddarna ute en namninsamling som bland annat gått runt längs åkanten i Laholm.
– Sammanlagt har vi fått ihop över 1 600 namn nu, säger han.
Vad är det för människor som skriver på?
– Alla möjliga, inte bara sportfiskare, utan också naturmänniskor som är intresserade av att få tillbaka en öppen fors.
Ökad turism
Och vad är det då 1600 personer har skrivit under på?
Jo, att stänga kraftstationen i Laholm, riva fördämningarna samt gräva fiskpassager med strömmande vatten förbi Karsefors och Skogabys kraftverk längre uppströms.
Syftet är framförallt att få tillbaka en vild laxstam som fanns här innan kraftverken byggdes för snart hundra år sedan – då fiskens väg upp till sina ursprungliga lekområden stängdes av – men även att gynna hotade arter som flodpärlmussla och havsnejonöga.
– Samtidigt får vi ett levande vattenekosystem, ökad turism och en satsning på landsbygden längre upp längs Lagan, säger Per Ingvarsson.
Som kompensation för det stängda vattendraget släpper kraftsverksägaren Statkraft årligen ut 90 000 laxsmolt nedanför kraftverket i Laholm som sportfiskare sedan kan dra upp från Laholm ut till havet.
Minskad elproduktion
Men Lagan är inte bara ett fiskevatten, utan också utpekat som ett av södra Sveriges viktigaste vattendrag för elproduktion.
Här står miljönyttan mot samhällsnyttan.
Hur ser du på att ert förslag skulle leda till minskad produktion av förnybar el?
– Det är inte vår avsikt att fasa ut vattenkraften, utan vill behålla de andra kraftverken. Det är bara den här nedersta bromsklossen vi vill få bort, säger han.
Namninsamlingen är tänkt att överlämnas till bland andra Laholms kommun, kraftbolaget Statkraft, Laholms laxfiske och Havs- och vattenmyndigheten.