På onsdagen inleds rättegången i Halmstad tingsrätt mot 20-åringen som misstänks för det tre år gamla Frennarpsmordet.
Men redan en vecka efter att 16-åringen hittats död i en bäck i Frennarpsskogen i Halmstad 2014 beslagtog polisen den misstänkte 20-årigens telefon och tömde den på information.
I telefonen hittades en anteckning där 20-åringen uttryckte tankar på att döda 16-åringen.
Vidare fann man sms-trafik mellan den misstänkte och en närstående till honom, som skrevs några dagar efter dådet, där den misstänkte skriver:
”Men nu på torsdag har de säkert fått fram att det var jag”, varpå den närstående svarar: ”Nej skriv inget sånt på SMS”.
”Inte rimligt”
Trots att den här informationen framkom redan 2014 väcktes aldrig någon misstanke mot 20-åringen.
Det man fann i telefonen borde ha lett fram till en skälig misstanke redan då, menar rättsexperten Sven-Erik Alhem.
– När jag ser detta och tar del av de uppgifter som finns i förundersökningen så tycker jag det är märkligt att det har tagit så lång tid. Det finns kanske saker jag inte känner till som komplicerar bilden, säger Sven-Erik Alhem.
Han menar också att ärendet med hänsyn till offrets unga ålder borde ha klarats upp mycket tidigare.
– I detta fallet är det en oerhört tragisk utveckling, det finns ett anhörigperspektiv på detta som är väldigt tungt vägande och att det är ett synnerligen allvarligt brott. Allt detta medför inklusive den bedömning jag gör av bevisläget att det här borde ha skett med väldig prioritet och varit klart inom en rimlig tid.
LÄS MER: Han hittade den döde 16-åringen
– Det är inte rimligt att det har tagit så lång tid, av det jag kan läsa ut av förundersökningen.
Vad krävs för att en skälig misstanke ska väckas?
– Alltså skälig misstanke är en relativt låg nivå. Det innebär att man konkretiserat en brottsmisstanke mot en bestämd person. Och det torde ju vara alldeles uppenbart mot de uppgifter som fanns i telefonen.
Mycket information att gå igenom
Åklagaren Gisela Sjövall som jobbat med utredningen från början säger att den information som man fann i 20-åringens telefon inte bedömdes väga lika tungt som vissa andra uppgifter tidigt i utredningen som pekade på andra personer som skulle vara inblandade i fallet.
– Det är klart att anteckningen är besvärande för honom, säger Gisela Sjövall som ändå inte gjorde bedömningen att väcka en skälig misstanke mot 20-åringen redan 2014.
Åklagaren förklarar också att det fanns en stor mängd information i form av sms och liknande som utredarna hade att ta ställning till, och att det är lätt med facit i hand att fundera på om informationen skulle ha hanterats annorlunda.
Frennarpsmordet/ Detta har hänt
Lördagen den 10 maj 2014 hittar en fotgängare en 16-årig pojke död i en bäck i Frennarpsskogen i Halmstad.
Polisen misstänker till en början att det kan handla om en olycka men utesluter inte mord:
13 maj 2014: ”Vi har kännedom om att det har förekommit något slags hot och det ingår i den kartläggning vi gör”, säger Hallandspolisens informatör Tommy Nyman.
26 augusti 2014: Polisen är nu övertygad om att det handlar om ett mord. SVT Nyheter Halland berättar att det på ett chattforum har publicerats dödshot i offrets namn.
9 februari 2016: En 18-årig man anhålls misstänkt för medhjälp till mord. Han ska ha varit bekant med 16-åringen men släpps ungefär en vecka senare i brist på bevis.
30 januari 2017: En man i 20-årsåldern grips misstänkt för mordet. Nya uppgifter ska ligga bakom gripandet.
2 februari 2017: 20-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. 20-åringen erkänner vållande till annans död.
5 april 2017: Genom den rättspsykiatriska undersökningen av 20-åringen konstateras att han inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tillfället för gärningen.
20 april 2017: Åtal väcks mot den misstänkte mannen i 20-årsåldern.