Det unika är att det är den första kända båthällristningen på fast stenhäll i Halland. Hittills finns bara någon enstaka skeppristning på block. En i Osbecks bokskogar och en på Hagbards galge i Asige.
– Fyndet säger oss att ristningen verkligen gjorts exakt på denna plats, den har inte flyttats hit och vi kan dra slutsatsen att platsen måste varit speciell för dåtidens invånare, säger Jenny Nord, antikvarie och arkeolog på länsstyrelsen i Halland.
Varför bronsåldersmänniskorna ristade in skepp, något som är vanligt förekommande i exempelvis Bohuslän, vet man inte riktigt.
– Bronsåldern var en period då man hade ett brett kontaktnät i Europa och man behövde färdas med båt för att upprätthålla kontaktnätet. Detta är säkert en viktig anledning till båtarnas symboliska betydelse vid denna tid, säger Jenny Nord.
Det ger oss helt ny kunskap
Skeppshällristningen ligger i ett område där det även finns många inristade skålgropar i olika storlek. En teori är att groparna användes för att offra till gudarna för att exempelvis få en bra skörd, eftersom de är samtida med när människor började bruka jorden.
I sommar fortsätter experterna med sin inventering och en rapport väntas i höst.
– Det ger oss helt ny kunskap om Hallands hällristningar som det inte ägnats något större intresse åt hittills, säger Jenny Nord till SVT Nyheter Halland.
Länsstyrelsen vill också gärna ha tips från allmänheten om man hittar något som kan misstänkas vara en hällristning.