Kommunstyrelsens ordförande, Turistbyrå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blev inte rätt i deklarationen för Destination Falkenberg. I klippet hör du Per Svensson (S) kommunstyrelsens ordförande, om skatteskulden på 30 miljoner. Foto: SVT

Miljonskattesmäll för Falkenbergs kommun: ”Kommer inte drabba ordinarie verksamheten”

Uppdaterad
Publicerad

Destination Falkenberg AB (DFAB) ska som kommunägt bolag drivas affärsmässigt med intäkter från andra företag, men i stället gick kommunens bolagskoncern in och betalade. Därmed deklarerades inte moms och andra skatter på rätt sätt.

Nu måste kommunen betala in en skatteskuld på 30 miljoner.

Det hela uppdagades när ett konsultföretag skulle utreda DFAB:s framtida organisation. Nu har kommunen begärt en rättelse hos Skatteverket och kommer att betala in 30 miljoner kronor.

I klippet hör du hur miljonskulden eventuellt påverkar kommunens verksamheter.

– Framöver kommer bolaget tvingas att skicka en faktura till kommunen för kostnaden som man inte kan täcka med intäkter. Det kommer bli lite dyrare än den modellen vi har haft tidigare, säger kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) till SVT.

Fakturerade inte

DFAB:s verksamhet, med event och turism, ska drivas affärsmässigt. Men kostnaderna har inte kunnat täckas helt och enligt utredningen ska bolaget då fakturera detta till kommunen, vilket inte gjorts.

Den felaktiga betalningsmodellen, som använts av flera kommuner i landet, användes mellan 2018 och 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.