Mats Hilte är sociolog vid Lunds universitet och är kunnig inom ämnet vänskap. Foto: Privat/TT

6 saker att tänka på när du vill träffa nya vänner

Uppdaterad
Publicerad

För att lära känna nya människor och sedan omvandla dessa till vänskapliga kontakter finns det några saker som kan vara bra att ha i åtanke. Mats Hilte, som är sociolog vid Lunds universitet, har gjort en djupdykning i ämnet och dessutom skrivit boken ”Den moderna vänskapen”. Här är hans sex råd.

1. Social eller emotionell ensamhet

Att känna sig ensam och vara ensam är två olika saker. Att känna sig ensam är en känsla medan att vara ensam är avsaknad på sociala relationer. Vi kan känna oss ensamma även om vi har många vänner. Ensamhetskänslor försvinner inte bara för att vi skaffar oss fler vänner, då behöver vi snarare undersöka varför vi känner oss ensamma. Har vi rätt sorts vänner eller har vi svårt för att visa våra innersta känslor? Att känna sig ensam är inte konstigt, det är tvärtom något alla känner igen. I en existentiell mening är alla människor i grund och botten ensamma.

2. Vänner eller bekantskaper

Sociala medier har förändrat vår syn på vänskap. Det har blivit ett ideal att ha många vänner eller följare. Vårt sociala värde och vår sociala status ökar med antalet vänner på sociala medier. Men vänskap på nätet är ofta ytlig jämfört med den vänskap vi har i vardagslivet, ansikte mot ansikte. Den intima och nära vänskapen är oftast begränsad till ett fåtal vänner. Även om bekantskaper inte är riktiga vänner kan de ändå spela en viktig roll i våra liv och utgöra en värdefull resurs.

3. Nära vänskap tar tid att utveckla

Ofta börjar den som en bekantskap men kan med tiden övergå till nära vänskap om vänskapskänslorna är ömsesidiga och om det finns en viss likhet mellan vännerna. Gemensamma intressen eller värderingar är en bra grund att stå på när vi vill odla nya vänskaper.

4. Social reaktivitet

Vi lever i en tid då vi förväntas vara socialt reaktiva och svara på sms och mejl och följa olika postningar på sociala medier. Den sociala reaktiviteten har blivit en norm. Men människor behöver också avskildhet; att kunna vila i sig själva och umgås med sig själva utan att tvunget behöva kommunicera med andra människor. Intresset för yoga och meditation är uttryck för detta behov och kanske rentav en protest mot för mycket social reaktivitet.

5. Vänskap via appar eller internet

Det finns speciella vänskapsappar som t ex GoFrendly för tjejer och Panion för både män och kvinnor. Men det går även att vidareutveckla vänskapsrelationerna på Facebook genom att skicka personliga meddelanden på messenger.

6. Varierar beroende på miljö

Ett annat förhållande som kan påverka möjligheten att knyta nya vänskapsband är förstås platsen vi bor på. Om vi flyttar till en storstad där många är inflyttade är det lättare att skaffa vänner. Flyttar vi till landet eller en mindre stad är det svårare. Här dröjer sig nämligen traditionella vänskapsstrukturer kvar som bygger på släkt- och familjeband. Utan den typen av anknytningen till bygden kan det vara svårt att få nya vänner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.