Polis och åklagare berättar om preventiva vistelseförbud.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En planerad sprängning eller skjutning kanske inte ens blir av”. Polisen tycker sig se positiva tendenser av den nya lagen efter att den gällt i drygt ett halvår. Foto: SVT

80 vistelseförbud i Sverige på ett halvår: ”Kan förhindra skjutningar och sprängningar”

Uppdaterad
Publicerad

Unga personer förbjuds att vistas i centrum, på skolor och tågstationer. Vistelseförbud är ett av polisens nya medel i kampen mot den organiserade brottsligheten. Sedan införandet i februari har 80 personer i Sverige belagts med vistelseförbud – varav fem finns i Halland.

Vistelseförbud beslutas om av åklagare efter att polisen ansöker om det. Ett beslut har sedan en giltighetstid på ett halvår.

– Det är ytterligare ett verktyg vi har fått för att försvåra för kriminella gruppers möjligheter att utöva sin brottsliga verksamhet, säger kammaråklagare Jon Lindahl.

Hälften av alla vistelseförbud i Stockholm

Fem av sju polisregioner i Sverige har hittills valt att nyttja lagen. Drygt hälften av de utfärdade vistelseförbuden finns i Stockholm. Följt av polisregion Väst där Västra Götaland och Halland ingår.

I klippet ovan berättar polis och åklagare om vad den nya lagen har gett dem i arbetet mot de kriminella nätverken.

Antal vistelseförbud i polisregionerna

Stockholm: 41

Väst: 20

Bergslagen: 9

Öst: 6

Syd: 4

Mitt: 0

Nord: 0

Totalt: 80 vistelseförbud.

1 februari – 10 september 2024.

Källa: Polisen.

Fakta: Vistelseförbud

• Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område. Åtgärden kan beslutas utan att personen har dömts för brott.

• Barn över 15 år ska kunna beläggas med vistelseförbud.

• Åtgärden gäller högst sex månader i taget och överträdelser ska bestraffas med upp till ett års fängelse.

• Efter anmälan från polisen fattar åklagare beslut om förbudet. Åtgärden kan överklagas till domstol av den som belagts med vistelseförbud.

Källa: Polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.