Bild på en liten hund och två personer i kostymer. Personerna är kammaråklagare Jon Lindahl och åklagaren Ellinor Nilsson som driver den stora rättegången mot hundsmugglarna vid Halmstads tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kammaråklagare Jon Lindahl menar att det krävs hårdare lagstiftning när det kommer till hundsmuggling. Hör åklagarsidan i den stora rättegången mot hundsmugglarna. Foto: Privat/SVT

Åklagaren om hundsmugglingen: Lagstiftningen räcker inte till

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en av de största rättegångarna genom tiderna mot hundsmugglare vid Halmstads tingsrätt. Två män och en kvinna från Litauen står åtalade för minst ett 70-tal fall av hundsmuggling.

– Att köpare är beredda att handla hundar på det här sättet möjliggör ju för detta att fortsätta, säger åklagare Jon Lindahl.

Med hjälp av falska pass och ett systematiskt utnyttjande av reglerna för sällskapsdjur har de åtalade personerna smugglat hundar till Sverige för miljonbelopp.

Alla hundar som ska säljas i Sverige måste registreras i spårbarhetssystemet Traces. För man in fler än fem hundar, utgår man enligt regelverket från att det rör sig om hundar som ska säljas. Har man med sig mer än fem hundar så blir man stoppad.  Har man färre så är det lättare att ljuga i tullen. Då kan hunden gå igenom som sällskapsdjur.

Lucka i lagen

Åklagare Jon Lindahl menar att det är en lucka i lagen som han vill fylla igen.

– Jag tycker att det brister. Här måste man kunna gå in och täppa till det här undantaget. Det måste bli lättare för tullen att bevisa att det inte är sällskapsdjur, säger han.

I klippet hör du mer om den stora smugglingen och vad konsumenten har för ansvar i det hela.

Hundsmuggling i Sverige

Antal hundar som inte uppnått Jordbruksverkets krav vid kontroll

2022 (1 januari – 31 oktober, preliminär siffra)

517 stycken

Källa: Jordbruksverket

Hundar som hanterats av Tullverket

2022 (januari – augusti)

Antal stoppade hundar: 344

Antal avlivade hundar: 48

Återutförsel: 196

Karantän/hemkarantän: 43

2021

Antal stoppade hundar: 344

Antal avlivade hundar: 48

Återutförsel: 196

Karantän/hemkarantän: 43

2020

Antal stoppade hundar: 294

Antal avlivade hundar: 48

Återutförsel: 196

Karantän/Hemkarantän: 43

2019

Antal stoppade hundar: 210

Antal avlivade hundar: 22

Återutförsel: 153

Karantän/hemkarantän: 34

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.