– Vi har sett brister inom samtliga områden som ingått i tillsynen, säger Lena Lindh på Skolinspektionen.
Det var i november som Skolinspektionen gjorde en tillsyn av skolan efter att under hösten ha fått ett antal anmälningar gällande elevernas skolsituation. Anmälningarna gällde bland annat skolans arbete med trygghet och studiero.
Läs också: Föräldrar håller barnen hemma
Skolinspektionen har särskilt tittat på skolans arbete med undervisning och lärande, extra anpassningar och särskilt stöd, trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling och ledningen av verksamheten. Inom samtliga områden såg man allvarliga brister, vissa allvarligare än andra. Flera av bristerna gäller framförallt en av årskurserna.
– Det är naturligtvis allvarligt när elever inte får den undervisning de har rätt till och när elever upplever oro och otrygghet, säger Lena Lindh, utredare på Skolinspektionen.
Läs också: Skolinspektionen granskar Knäredsskolan
Skolinspektionen är också kritisk till att Laholms kommun och skolans rektor vetat om bristerna men inte gjort tillräckligt för att åtgärda dem. Vidare riktas skarp kritik mot att Laholms kommun inte gett rektorn tillräckliga förutsättningar för att göra ett bra jobb och att rektorn i sin tur inte gett lärarna en möjlighet att bedriva en bra undervisning, vilket lett till stora konsekvenser för eleverna.
Hur pass vanligt är det att man upptäcker så här allvarliga brister på en skola?
– Det är inte speciellt vanligt, säger Lena Lindh.
Enligt Carin Källström, biträdand eutbildningschef i Laholms kommun, ser man allvarligt på kritiken.
– Det har fallerat i många olika delar. Kompetensbrist vikten av att ha kompetenta erfarna lärare. Man kan ju inte enbart jobba med studiero. Mna måste också ha personal som är så pass kompetenta att de kan undvika så att de fängslar eleverna. Då blir det studiero. LÄrarnas brist på kompetens och erfarenhet en del. Att följa upp är rektorns ansvar.
Senast den 30 mars ska kommunen återkomma med vilka åtgärder man tänker vidta för av åtgärda bristerna.
Skolinspektionen har hittat brister inom följande områden
- Undervisning och lärande
- Extra anpassningar och särskilt stöd
- Bedömning och betygssättning
- Trygghet, studiero och åtgärder mot kränkande behandling
- Förutsättningar för lärande och trygghet
- Styrning och utveckling av verksamheten
- Ytterliggare brister