• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kan man rida på en alpacka? Foto: SVT

Alpackor allt populärare djur

Uppdaterad
Publicerad

Alpackor har blivit allt mer populära, främst för sin mjuka ull. Carina Alfredsson har en gård i Simlångsdalen med 17 alpackor och producerar alpackagarn. Nu vill hon utöka.

– Det är ett spännande djur, säger Carina Alfredsson.

Alpackan är ett kameldjur och härstammar från i Sydamerika. Men djuren trivs fint även i det svenska klimatet där den kan hålla landskapet öppet med sitt betande.

När Svenska Alpackaföreningen startades kring 2002 så fanns 18 medlemmar i föreningen. Idag, 2017, är det 166 medlemmar och 1.896 djur registrerade över hela landet.

– Vi märker en ökning av intresset då mejl och telefonsamtal till föreningen ökat och genom att medlemstillströmningen ökat det senaste året, säger Ann-Marie Eriksson Ordförande Svenska Alpackaföreningen till SVT nyheter Halland.

Alpackaspinnerier har startats

De senaste åren har dessutom fem alpacka-spinnerier startat i Sverige. Tidigare fick ullen skickas till England och Norge för upparbetning.

Ullen anses mer exklusiv än exempelvis fårull, mindre ”stickig” och är följaktligen också dyrare.

Carina Alfredsson är en av dem som satsat på alpackor. Hon har idag en flock på 17 djur i Simlångsdalen strax söder om Halmstad.

– Det är ett spännande djur. Vi hade får först och jag gillade att hålla på med ullen och fibrerna, sedan fick jag syn på alpackor i ett tidningsreportage och blev helt förtjust, säger hon.

Dyra garnproducenter

Carina arbetar med tandvård på halvtid och driver sin alpackaverksamhet resten av tiden. Hon klipper djuren på våren, rensar ullen under hösten och vintern och skickar sedan vidare den till ett spinneri. Efter några veckor får hon tillbaka ullen som garn som hon sedan säljer.

– Det blir runt två till tre kilo ull per djur. Jag får tillbaka ungefär lika mycket viktmässigt som jag skickar till spinneriet, så det blir inte så mycket spill, vilket är väldigt bra, säger Carina.

Men det är dyra garnproducenter. Ett alpackasto kostar runt 30.000 kronor och en hane går på runt 15.000.  För att få fram olika färger och kvalitéer på ullen arbetar uppfödarna med avel.

Vill lära barn om ömsesidig respekt

Carina vill utöka sin verksamhet genom att starta ett projekt där barn får utbildning i att sköta om alpackorna och lära sig mer om djuren.

– Jag tycker det är viktigt att barn får lära sig om djur och natur. Det som alpackorna kan ge är ett spännande möte och en ömsesidig respekt. Det måste vara på djurens villkor och det är fint att få lära sig det, säger Carina Alfredsson.

Vad är de tre bästa sakerna med alpackor?

– Det är ett rogivande och lättskött djur. De är inte så rymningsbenägna och de producerar en väldigt fin ull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.