I Ätran börjar det nu hända saker – detta vill göra med pengarna Foto: SVT

Framtidsoptimism på landsbygden

Publicerad

Ett EU-finansierat projekt gör det nu möjligt för Falkenbergs kommun att satsa 2,6 miljoner på landsbygden. Tanken är att förbättra servicen och skapa förutsättningar för människor att bo och driva företag i kommunens mer glesbefolkade delar. I Ätran börjar det nu hända saker.

Tanken är att minst fyra servicepunkter ska skapas i Falkenbergs kommun under 2,5 år. En sådan plats är det gamla postkontoret vid Ätrans torg som har stått tom i cirka 15 år. Kommunen har beslutat att hyra lokalen på prov i 3 månader och nu har en caféverksamhet öppnat i lokalen. En mötesplats är något som orten saknat.

– Vi behöver ett café. Det finns inga problem du inte kan lösa över en kopp kaffe, säger Maria Jönsson, som bor i Ätran och är i startgroparna för ett nytt företag på orten.

”Mötesplatsen är jätteviktig”

Karin Torstensson jobbar som landsbygdsutveckare i Falkenberg.

– Vi tror jättemycket på det här. Mötesplatsen är jätteviktig för att få ett levande centrum på de mindre orterna och för att folk ska träffas, säger hon och får medhåll av kollegan Jennifer Erlandsson som är projektledare.

– Ett café är en perfekt plats. På sikt hoppas vi kunna få in en snabb uppkoppling så att man kan sitta här och jobba, ha möte och hänga helt enkelt. Det utrymmet har inte funnits tidigare, säger Jennifer Erlandsson.

Bakom driften av Cafét står det sociala företaget ”En trappa upp”.

– Vi jobbar med personer som har det svårt att få jobb. Då tänker jag att det är bra att ha en sådan verksamhet även i inlandet där man kan anställa folk, säger verksamhetsledare Lena Carlbom.

Många vill bo på landsbygden

För drygt ett år sedan stängde även banken i Ätran. Sedan dess har lokalen stått tom. Men Maria Jönsson är en av dem som funderar på att starta verksamhet där.

– Nu kan vi se vad vi kan skapa genom att banken har försvunnit istället för att gräma oss över att den är borta, säger Maria Jönsson

Enligt kommunen har drömmen om landet  fått fart den senaste tiden.

– Vi har en ny ”gröna vågen” och får flera samtal i veckan ifrån folk som vill flytta ut på landsbygden. Men för att man ska kunna göra det krävs också förutsättningar. Det handlar om service vilket vi nu jobbar med i projektet, säger Karin Torstensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.