Helgens skyfall ledde till avloppsutsläpp i Kungsbacka – kommunen avråder från bad i Lerkil och Smarholmen. Foto: Johan Nilsson/TT

Avrådan från bad i Lerkil och Smarholmen på grund av nödutsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Efter det kraftiga skyfallet under söndagen gjordes nödutsläpp av avloppsvatten på Lerkils och Smarholmens pumpstation. Nu avråder Kungsbacka kommun från bad.

– Hittills under årets badsäsong har vi behövt göra nödutsläpp åtta gånger, säger Ulrika Granfors, förvaltningschef för teknik i Kungsbacka.

Kommunen avråder från bad i Lerkil och Smarholmen efter att de gjort nödutsläpp av avloppsvatten i samband med skyfallet under söndagen.

Kungsbacka kommun kommer utreda badvattenkvaliteten och avrådan gäller tills vidare eftersom det finns risk för förhöjda halter av bakterier i vattnet.

Blivit vanligare senaste åren

De senaste åren har det enligt Ulrika Granfors blivit allt vanligare att behöva ta till bräddning som åtgärd efter kraftiga skyfall. Bräddning innebär ett tillfälligt utsläpp av avloppsvatten som görs när ett ledningsnät eller ett reningsverk blir överbelastat.

– Vi arbetar kontinuerligt med att se över diken och brunnar, men en viktig aspekt är också att husägare ser till att inte släppa in regnvatten i avloppsledningarna, säger Ulrika Granfors.

Varje år hittar förvaltningen över tusen hushåll i kommunen som har regnvatten påkopplat på sina avloppsledningar – vilket kan göra att ledningarna blir överbelastade.

Catarina Sundberg är verksamhetschef på Förvaltningen för teknik på Kungsbacka kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
DNA-testa bajspartiklarna vid kommunens badplatser. Det är en av åtgärderna Kungsbacka kommun kan vidta inför nästa säsong. Foto: Casper Sewerin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.