Läraren uppger att han redan efter att han fick avsluta sin senaste anställning som lärare förra året, beslutat sig för att inte fortsätta i yrket. I slutet av mars dömdes han i Halmstads tingsrätt för barnpornografibrott.
Vill inte vara kvar i skolans värld
Läraren menar att han nu varken vill eller kan vara i skolans värld och att om han får behålla lärarlegitimationen eller får en varning därför är ”irrelevant”. I kontakten med Skolinspektionen skriver han:
”Det hela är en mycket tragisk historia där jag känner att jag blivit väldigt dåligt hanterad från första stund och senare även galet uthängd i media! Med det står man helt oskyddad och får leva med rykten som upprepat kommer ikapp och gör en anställning omöjlig. De anklagelser som skett under mina yrkesår skulle jag kunna bemöta i varje enskilt ärende, men till vilken nytta?”
Enligt de yttranden som kommuner skickat till Skolinspektionen framkommer det att det funnits anklagelser om allt för närgånget fysiskt beteende mot elever. Det ska ha resulterat i varningar av arbetsgivare i fyra av de sex kommuner han arbetat i. Två kommuner uppger inte att det förekommit några sådana händelser.
I den ena av de två kommunerna hann läraren aldrig träffa eleverna innan han fick sluta. Den andra kommunen är Varberg som ändå valde att köpa ut läraren för drygt 400 000 kronor.
I yttrandet till Skolinspektionen uppger Varberg att de inte kunde ha kvar läraren på grund av ryktespridning om tidigare anställningar. De två rektorer som anställt läraren i kommunen har enbart positiva saker att säga om honom.
Läraren kritiserar Skolinspektionen
Läraren kritiserar också Skolinspektion för hur myndigheten har behandlat ärendet: ”Kan konstatera att även Skolinspektionen valde att möta media utan att ha samtalat med mig! Att ens diskutera ett ärende som inte varken är behandlat, ännu mindre beslutat är för mig helt oförklarligt.”
När Skolinspektionens utredningen är klar om lärarens lämplighet är oklart.