Dumpats. Fyndet i Nissan blev en mindre sensation i Oskarström. Nu är det konstaterat att den inte simmat dit av sig själv. Foto: Juhani Pikkumaa

Bekräftat: Tumlaren måste ha dumpats i Oskarström

Uppdaterad
Publicerad

Tumlaren som hittades i Nissan i oktober har obducerats och misstanken om att den dumpats på den ovanliga fyndplatsen stärks. Den har nämligen drunknat i havsvatten – troligen efter att den fastnat i fiskenät. Vem som dumpat den i Oskarström kommer inte att utredas.

Det vore en biologisk världssensation om tumlaren simmat två mil uppströms förbi tre vattenkraftverk och dött i Oskarström. Så uttryckte sig länsstyrelsens Hans Schibli redan när tumlaren hittades i mitten av oktober.

Hans slutsats då var att någon måste ha dumpat den på platsen.

Statens vilt – måste anmälas

Den misstanken stärks efter att Sveriges veterinärmedisinska anstalt nu obducerat tumlaren och konstaterar att den drunknat i havsvatten.

Märken runt huvud och fenor tyder på att den fastnat i fiskenät och inte kunnat komma upp till ytan och hämta luft.

Att råka fånga en tumlare i nät är inte olagligt. Däremot måste det anmälas till polisen eller Naturhistoriska museet. Det har inte gjorts i det här fallet.

Julia Carlström, foskare på tumlare vid Naturhistoriska museet. Foto: Privat

– Tumlare tillhör statens vilt och då ska man enligt lag rapportera till polisen, säger tumlarforskaren Julia Carlström på Naturhistorirska museet.

Naturhistoriska museet får in ett 20-tal döda tumlare per år som skickas vidare för obduktion.

Eftersom det vattenlevande däggdjuret är ett av rovdjuren som är högst i havets näringskedja säger tillståndet för tumlaren en hel del som tillståndet för hela miljön i havet.

Vanligar att de dumpas till havs

Att det kommer in döda tumlare från platser så långt från havet som Oskarström är ovanligt.

– Det vanliga är tyvärr att tumlare som fastnat i nät dumpas i havet och sedan flyter i land på något strand, säger Julia Carlström.

Men vem som i det här fallet dumpat djuret istället för att anmäla det kommer inte att utredas närmare.

Naturhistoriska museet gör inga undersökningar om saken. Inte heller Länsstyrelsen i Halland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.