Birger Löfgren sitter på lådcykeln med sin dotter. Bredvid honom står engagerade lokalbor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att åka med bredvid Hilma Löfgren i lådcykeln när hennes pappa Birger berättar om den nya cykelrutten i Frillesås. Foto: Peter Osterberger/SVT

Birgers dröm uppfylld – invånare bygger egen cykelled mellan Frillesås och Fjärås

Uppdaterad
Publicerad

Att ta sig runt i trakten utan att gå eller cykla på trafikerad väg har varit Birgers dröm i sex år. Nu bygger invånare tillsammans ihop flera cykelvägar till en lång cykelled mellan Frillesås och Fjärås i norra Halland.

– Nu kan du cykla till kompisarna, Hilma, säger Birger Löfgren till dottern som åker med i lådcykeln.

Han är ordförande för Löftaleden ideell förening, och en av de drivande krafterna bakom satsningen. Birger Löfgren har tillsammans med ett hundratal personer, varav cirka fyrtio är markägare, hittills färdigställt två av tre sträckor.

Och nu blir alltså Birgers dröm verklighet – flera kortare cykelvägar knyts ihop till en lång cykelled mellan Frillesås och Fjärås.

Fick EU-stöd

Föreningen har fått 1,3 miljoner i stöd från EU för att genomföra projektet. I oktober väntas den tredje och sista sträckan bli klar.

– Viktigaste anledningen är att vi skapar möjligheter för de som bor längs dalen att ta sig till varandra, utan att sätta sig i en bil, säger Birger Löfgren.

Följ med på en cykeltur längs leden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.