Vägskylt mot Bollalt utanför Knäred som varit föremål för otydlig stavning genom historien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
O som i Olof. Så ska Bollalt utanför Knäred stavas efter flera hundra års förvirring. I klippet berättar Roland Andréasson om varför stavningen är viktig för orten. Foto: Anton Johansson/SVT

Bollalt eller Bållalt? Nu ska orten utanför Knäred få rätt stavning

Uppdaterad
Publicerad

I flera hundra år har det rått osäkerhet kring hur orten Bollalt, eller Bållalt utanför Knäred ska stavas. Nu har Lantmäteriet till slut bestämt sig. Det ska stavas Bollalt, med O, och inget annat.

Att ortens stavning ändras innebär att en del skyltar i och runt Knäred kommer behöva bytas ut och ett antal adresser kommer att få sin stavning ändrad.

– Jag tycker det är bra, man ska ta vara på historien och ortnamnet är en del av historien, säger Roland Andréasson som tidigare bott på Bollaltebygget i Bollalt.

I klippet berättar Roland Andréasson om varför det är viktigt att orten får rätt stavning.

Bollalts stavning

Institutionen för språk- och folkminnen har slagit fast att ortens namn härör från forndanskan och mansnamnet Bolle (Bolde) som genomgående stavas med O, därför, argumenterar institutionen, borde även orten stavas med O.

Stavningen med Å kan möjligen ha att göra med att försök att fjärma namnets stavning från den dansktida.

I samma process tittade även Isof på gården i Bollalt, som är kulturreservat, Bollaltebygget som tidigare även benämnts som Bollaltsbygget. Här konstateras det att Bollaltebygget borde vara den rätta stavningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.