• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Elisabet Ekdahl berätta vilka konsekvenser som blir av det uteblivna bredbandet. Foto: SVT

Bredband på landsbygden kraftigt försenat

Uppdaterad
Publicerad

Företagaren Elisabet Ekdahl blev lovad att det beställda bredbandet skulle komma för ett halvår sedan. Men leverantören IP-Only har inte börjat gräva ännu. Den mobila uppkoppling hennes verksamhet har idag är ostabil och skapar stress när gäster inte ens kan betala i korterminalen.

År 2016 inledde Region Halland ett unikt samarbetsavtal med bredbandsleverantören IP-Only. Det var första gången en region tog ansvar för bredbandsutbyggnaden. Alla hushåll på landsbygden skulle då bli erbjudna bredband via fiber. Men det har mötts av kraftiga förseningar.

– Det betyder ju allt, ett nät som viker ner sig är inte bra. Vi kan inte sitta här och jobba och vi måste förklara för kunder och konferensgäster varför internet fungerar så dåligt, säger företagaren Elisabet Ekdahl, som idag använder sig av en mobil 4G-uppkoppling.

Fiber på landsbygden

Skulle vara klart i Laholm i juli 2018

Laholms kommun prioriterades när IP-Only skulle påbörja utbyggnaden. Men av de 7000 hushållen som blivit erbjudna fiber, har bara 2000 hushåll fått det installerat och klart. Prognosen nu är att det är klart någon gång under år 2020. Enligt IP-Only beror förseningarna på att markavtal och tillstånd har tagit längre tid än de först trodde.

– Vi beklagar att det tagit längre tid och den utmaning som fiberbranschen står inför med markavtal och tillståndshantering, säger Jimmy Stigevall, affärsutvecklingschef på IP-Only.

Borde ni inte ha vetat att det kunde bli så här på förhand?

– Det är många avtal och vi tog utmaningen på allvar. Vi gjorde ett rejält försök i början av projektet där vi såg att vi måste tänka annorlunda och med hänsyn till alla markägare så börjar vi nu med att först ta in alla markavtal och sen kommer vi med grävmaskinerna, säger Jimmy Stigevall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiber på landsbygden

Mer i ämnet