Jag tror att det handlar om att man slår mot överheten, säger Stig Josfalk Bergman, ordförande för riksförbundet Lokalrevyer i Sverige.

Därför älskar vi revyer

Publicerad

Sverige är ett av de mest revyälskande länderna. En kärlek som inte tycks avta, menar ordföranden för Lokalrevyer i Sverige. Bland annat tror han att det är slag mot överheten som går hem hos folket.

När det nya året ringts in är det dags att sammanfatta det gångna året. Då ställer sig de lokala revyartisterna på scenen och sjunger och skojar om det föregående året. 

Något som brukar uppskattas på många håll i landet.

– Jag tror att det handlar om att man slår mot överheten så att säga, det har alltid gått hem hos folket, säger Stig Josfalk Bergman, ordförande för riksförbundet Lokalrevyer i Sverige. 

Fortsatt starkt med lokalrevy

Stig Josfalk Bergman tror att revyerna fortsatt kommer ha en stor plats i svenska folkets hjärtan. 

– Det kommer fortsatt att vara stort med framför allt lokalrevyer, det är jag fullständigt övertygad om. Jag tror att det finns ett stort intresse från lokalbefolkningen av att se vad som hänt på orten under året, säger han.

En stor del av revyernas framgång tror han handlar just om att det är så lokalt.

– Det är igenkänning det handlar om, både att man känner igen de på scenen och de man talar om. Alla vet ju vilka de lokala politikerna man skämtar om är, säger han. 

Kändisar väljer revy

Även kända artister har de senaste åren valt att sätta upp revyer. Något som Stig Josfalk Bergman tycker visar på hur populär revyscenen fortfarande är. 

– Det finns en mångfald och variation i revyn, den har sitt speciella sätt att spela. Man byter till exempel roll ungefär var tredje minut. En regissör sa en gång att ”den som inte kan byta om på en trumvirvel har inget i revy att göra”, säger Stig Josfalk Bergman och fortsätter:

– Jag tror att även de professionella artisterna har funnit att det är roligt med revy både för dem själva och för publiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.