Påskäggsätandet är en gammal tradition från den tiden då hönsen började värpa igen på vårkanten efter den mörka vintern och många var sugna på de näringsrika äggen.
Men ägg innehåller svavel, främst i gulan. En del svavelbindningar i födan är så starka att tarmens enzymer inte rår på de, och de hamnar då i grovtarmen där det finns bakterier som klarar av det där jobbet berättar Henrik Sjövall, professor i mag-tarmsjukdomar vid Sahlgrenska akademien i Göteborg.
– Svavel är en viktig nyckel i den biologiska processen och behövs i människokroppen men beroende på hur mycket av de specialiserade tarmbakterierna som vi har som individer så blir nedbrytningsprocessen av svavlet olika framgångsrik, enligt Henrik Sjövall.
Kan ge dålig andedräkt
När bakteriefloran i tarmen bryter ned svavelföreningar bildas restprodukten svavelväte, en kemisk förening mellan svavel och väte som i stora mängder är giftig (och luktar illa!).
Svavelvätet måste ta vägen någonstans och ett vanligt sätt är att man släpper väder och på så sätt gör sig av med gasen. Det luktar då, som bekant, ruttna ägg.
Men svavelvätet kan också lika gärna ta den motsatta riktningen och komma ut genom utandningsluften. Då kan man tala om dålig andedräkt!
Det kan alltså vara läge för ett paket starka halstabletter i fickan vid påskbordet.
Kan man mildra äggens invärtes verkan?
– Det finns bara en sak att göra och det är att se till att man blandar upp äggen man sätter i sig med annan mat och mycket vätska. Detta för att undvika att det blir en stor ansamling av ägg som ska brytas ner samtidigt i grovtarmen, tipsar Henrik Sjövall.
Kommer du själv att äta ägg i påsk?
– Ägg är en gammal kulturtradition så det kommer jag definitivt att göra även om jag är måttlig i mitt äggätande, säger professor Henrik Sjövall som avslutar med att önska alla äggätare en glad, och förhoppningsvis, gasfri påsk.