Kvinna framför länsstyrelsen i Halmstad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vanja Kinch uppger att länsstyrelsen inte förstått att det handlat om samma hund då den dykt upp på flera olika platser med olika djurhållare. Foto: Anton Johansson/SVT

Därför omhändertogs inte hunden tidigare: ”Var väldigt svårutrett”

Uppdaterad
Publicerad

Det tog lång tid för Länsstyrelsen att lista ut att det var en och samma hund som vid olika tillfällen attackerat barn och en annan hund. Anledningen var att hunden dykt upp på olika platser och tillsammans med olika personer samtidigt som ägaren inte gått att finna.

Efter en del pusselläggande hade Länsstyrelsen däremot kommit fram till att det rörde sig om samma hund och ett omhändertagande var nära förestående när attacken i Kortedala, Göteborg ägde rum.

– Vi hade preppat för att omhänderta hunden i början av veckan, tyvärr så inträffade det här innan vi fick tag på hunden, säger länsveterinär Vanja Kinch på Länsstyrelsen i Halland.

Totalt rör det sig om fyra olika incidenter som inleddes med att en annan hund i Halmstad bets ihjäl. Därefter har hunden, som är av rasen Amstaff attackerat barn i Halland, Skåne och nu Göteborg.

I klippet berättar länsveterinär Vanja Kinch om varför ärendet varit särskilt svårt att utreda och om varför hunden inte omhändertagits tidigare.

Ägaren fortfarande inte hittad

Ägaren till hunden är skriven i Halmstad men har inte kunnat delges tvångsåtgärderna eftersom denne inte går att hitta. Polisen tror inte heller att det var ägaren som hade hunden vid tillfället för den senaste händelsen.

Polisen har inlett en förundersökning om grovt vållande till kroppsskada och brott mot lagen om tillsyn av katter och hundar i samband med händelsen i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.