Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lyckligtvis finns det mycket plats i havet”, säger Sebastian Hald Buhl på Örsted som har planer för ännu en vindkraftspark utanför Hallandskusten. Foto: SVT

Därför vill danska Örsted bygga vindkraftspark i Kattegatt utanför Halland

Uppdaterad
Publicerad

Det finns redan tre havsbaserade vindkraftsparker planerade utanför Hallandskusten. Nu vill även det danska vindkraftsföretaget Örsted etablera sig i havet utanför Falkenberg och Halmstad. Här berättar företagets ansvarige chef Sebastian Hald Buhlvarför Hallandskusten är intressant.

Planerna är att parken ska vara belägen utanför Halmstad och Falkenberg. Än så länge är den i idéstadiet men målet är att få vindparken på plats senast 2029.

Den är en av fyra nya områden som företaget Örsted vill etablera utanför svensk kust. Tillsammans räknar företaget att dessa ska producera mer än hälften av Sveriges totala elkonsumtion på årsbasis.

Totalt finns ansökningar för fyra olika vindkraftsparker utanför Hallandskusten som väntar på besked från regeringen.

Hör hur Sebastian Hald Buhl, chef för Örsteds satsningar i Sverige och Norge, ser på utmaningen att ta sig in på den heta energimarknaden till havs utanför Hallands kust.

Här är de havsbaserade vindkraftsplanerna i Halland som är kända sedan tidigare:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.