Bild på en skylt som säger ”Hjärtstartare”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vet du var den närmsta hjärtstartaren finns? Följ med när SVT frågar Halmstadborna på stan. Foto: SVT

De flesta hjärtstartarna är inlåsta efter kontorstid: ”Livsavgörande”

Uppdaterad
Publicerad

Långt ifrån alla hjärtstartare i Sverige är tillgängliga efter klockan 17, det visar statistik som Hjärt-Lungfonden tagit fram. Och Halland är inget undantag trots att tiden för en hjälpinsats kan vara avgörande.

I Sverige finns det runt 23 000 registrerade hjärtstartare, men enligt en kartläggning från Hjärt-lungfonden är bara en av fem tillgängliga efter arbetstid.

Enligt organisationen ökar avståndet till en tillgänglig hjärtstartare under vardagskvällarna, och det är något som påträffas över hela landet.

Häng med när SVTs reporter letar efter tillgänglig hjärtstartare i klippet

– Det är livsavgörande att hjärtstartaren går att komma åt dygnet runt, skriver Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Högsta överlevnaden hittills

Under 2022 registrerades den högsta överlevnaden av ett hjärtstopp hittills i landet då 677 personer av 5 889 drabbade, överlevde.

Bland annat med hjälp av en strömstöt genom hjärtat med en hjärtstartare, innan ambulansen hunnit fram.

I Halmstad blir flera hjärtstartare omöjliga att få tag i efter arbetstid, när arbetsplatser stänger och låser. Men på dygnet runt-öppna hotell kan man hitta hjärtstartare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.