Jonas Brantefors och Magnus Falk. Foto: SVT

De laddar för rally med miljötänk

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen kommer ett rally äga rum på gatorna i Halmstad. Men det handlar inte om vrålåk som sladdar fram i 180 kilometer i timmen, utan om miljöbilar som ska köra så smart som möjligt.

Miljöbilsdagarna bygger på EU-projektet, Great, där bland annat Region Halland ingår. Syftet är att öka kunskapen kring bilar som körs på fossilfria alternativ. Under lördagens ”rally” kan alla med el- och gasbilar fick vara med och köra en sträcka i Halmstads kommun. Det hela handlar däremot inte om att köra så fort som möjligt, utan så smart som möjligt.

– Det är som en orientering där man ska försöka att hitta sju kontroller på

El- och gasbilar stod redan under fredagen uppställda utanför teatern i Halmstad. Foto: SVT

exakt 90 minuter, säger Jonas Brantefors, koordinator för projektet Great.

”De flesta är redan frälsta”

Arrangören är medveten om att de flesta deltagarna i miljöbilsdagarna redan är ”frälsta” på miljöbilstänket, men att det blir ett forum att fördjupa sina kunskaper för att kunna sprida vidare informationen till fler.

– Jag fick höra för några dagar sedan att ”endast sex mils räckvidd klarar inte jag”. Dagens elbilar går betydligt längre än så. Snabbladdarna gör det dessutom att du kan ladda en större del av kapaciteten på en kvart och sedan köra

Två av arrangörerna, Jonas Brantefors och Magnus Falk, testar en elbil. Foto: SVT

vidare. Så det behöver inte bli någon större förändring av beteendet, säger Magnus Falk, verksamhetsledare för EMC, energi och miljöcentrum.

70 nya snabbladdstolpar

Enligt Jonas Brantefors ska EU-projektet Great bland annat resultera i 70 nya snabbladdstolpar, där finns Halmstad och Falkenberg med i planerna. Och nog krävs en satsning om man ska klara av det nationella målet att 70 procent av all biltrafik ska köras fossilfritt år 2030. I dag körs fem procent av trafiken med el- och gasalternativ.

– Vi måste sträva efter att nå dit, men det kommer att krävas en stor omställning att gå från fem till 70 procent, avslutar Jonas Brantefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.